8 znakova koji pokazuju da imate visok nivo šećera u krvi

Visok nivo šećera u krvi može da izazove ozbiljna oštećenja na koži i organizmu.

 Photo: Pixabay

Bilo da imate dijabetes ili ne, visok nivo šećera u krvi izaziva oštećenje nerava, organa i krvnih sudova.

Opasnost nastaje kada se nivo šećera ne smanjuje izvesno vreme. Jedan od razloga zašto ljudi oboljevaju od visokog nivoa šećera u krvi je taj što nisu dovoljno edukovani i ne prepoznaju ozbiljne simptome na koje nam naše telo ukazuje.

U nastojanju da održite vaše telo zdravim, a nivo šećera u krvi u normali imajte u vidu sledeće simptome koji mogu da vam ukazuju na visok nivo šećera u krvi.

1. Stalno ste žedni

 Photo: Pixabay

Glavni razlog zašto vas dijabetes čini žednim je poliurija. Kada vam je visok nivo šećera u krvi, vaši bubrezi ne mogu da rade normalno, pa proizvode više urina kako bi se rešili velike količine glukoze koje ne mogu da absorbuju. Ovo dovodi do dehidratacije.

2. Promene u ishrani i količini unete hrane

 Photo: Pixabay

Ukoliko primetite da više jedete, možda imate povišen šećer u krvi. Razlog zašto šećerna bolest izaziva povećani apetit je taj što glukoza nije sposobna da prodre u zid ćelije usled nedostatka insulina ili rezistencije na insulin.

Kada se ovo desi vaše telo nije u sposobnosti da pretvori hranu u energiju, pa ako telo oseti da mu nedostaje energije ono traži još hrane.

3. Učestalo mokrenje

 Photo: Pixabay

Povezano je sa stalnim osećajem žeđi i povećanim unosom tečnosti u organizam.

4. Hroničan umor

 Photo: Pixabay

Povećan nivo šećera u krvi ne znači i više energije, može da se desi potpuno suprotno. A to je sve zbog nedostatka energije, što dovodi do umora.

5. Loš vid

 Photo: Pixabay

Kod povišenog šećera dolazi do oticanja sočiva i očiju, a to uzrokuje loš vid i zamagljenje vida koje traje kratko, ali zahteva lekarsku pomoć.

6. Suva koža

 Photo: Pixabay

Dolazi do oštećenja nerava i telo zbog toga gubi dosta tečnosti, a ako se ovaj proces nastavi i potraje duže vreme, dolazi do sušenja kože.

7. Impotencija

 Photo: Pixabay

Visok nivo šećera u krvi ugrožava protok krvi i oštećuje nerve i krvne sudove pa može doći do impotencije kod muškaraca.

8. Gojenje

 Photo: Pixabay

Dešavaju se promene u nivou insulina u organizmu, ne postoji mogućnost prodora glukoze u ćelije kako bi se potrošila, već se ona gomila i tako dolazi do pojave viška kilograma i neželjenog sala.

Sve ovo uzrokovano je nedovoljnom fizičkom aktivnosti, lošom ishranom i prevelikom izlaganju stresu. Ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma obavezno se obratite lekaru koji će vas posavetovati i odrediti vam adekvatnu terapiju.

Pročitaj još