9 razloga zašto bi ovog leta trebalo da jedete što više kajsija

9 razloga zašto bi ovog leta trebalo da jedete što više kajsija

Osim što je odličnog ukusa, kajsija je prepuna vitamina i minerala koji pomažu u pravilnom funkcionisanju organizma. 

Foto: Shutterstock

Ovo su razlozi zašto bi ovo voće trebalo uvrstiti u svakodnevnu ishranu.

1. Hranjive su, a imaju malo kalorija

Kajsije su izrazito hranjiva namirnica, a dve sveže kajsije sadrže svega 34 kalorije, 8 grama ugljenih hidrata, jedan gram proteina, 0, 27 posto grama masti, 1,5 grama vlakana.

Takođe, kajsije su bogat izvor beta-karotena i luteina, antioksidansa koji pomažu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Najbolje ih je konzumirati cele i neoguljene, jer im se u baš u kori nalazi veliki broj vlakana i nutrijenata.

2. Bogate su antioksidantima

Osim beta-karotena, kajsije su odličan izvor vitamina A, C i E. Između ostalog, sadrže flavonoide, jedinjenja koji štite od bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja te dokazano neutrališu slobodne radikale i štite od hroničnih oboljenja.

3. Čuvaju oči i vid

Foto: Shutterstock

Vitamini A i E koje nalazimo u kajsijama važni su za očuvanje zdravlja očiju, a sastojci poput beta-karotena, zeaksantina i vitamina C štite oči od oštećenja.

4. Pomažu da koža ostane lepa i mlada

Zahvaljujući antioksidansima i vitaminu C, kajsije su odlične za kožu: naime, upravo ti sastojci štite kožu od štetnih spoljašnjih uticaja i UV zrakova koje izazivaju trajna oštećenja. 

Osim toga, vitamin C pomaže u obnavljaju kože i izgradnji kolagena, a beta-karoten štiti od opekotina izazvanih sunčevim zracima.

5. Sadrže mnoštvo vlakana

Kajsije su bogat izvor vlakana pa pomažu u očuvanju uravnotežene probave. Jedna šolja kajsija sadrži 3,3 grama vlakana, a bogate su i topivim vlaknima koja su važna za očuvanje nivoa šećera u krvi, kao i zdrave nivoe holesterola.

6. Sadrže visok nivo kalijuma

Foto: Shutterstock

Kajsije su bogate kalijumom, mineralom koji je odgovoran za regulisanje mišićnih kontrakcija i tečnosti u telu, a njegovim adekvatnim unosom možemo sprečiti neugodan osećaj nadutosti.

7. S njima unosimo i vodu

Kajsije su bogate vodom pa zbog toga pomažu u održavanju zdravog krvnog pritiska, telesne temperature, zdravlja zglobova i pravilnog rada srca.

Kako većina ljudi u svoj organizam ne unosi dovoljno vode, konzumacija ovog voća pomaže u ostvarivanju preporučenog dnevnog unosa vode, piše portal Healthline.

8. Moguće je da štite i jetru

Neka istraživanja pokazuju da kajsije mogu pomoći u zaštiti jetre od oksidativnog stresa.

U dve studije na životinjama, pacovi koji su dobijali alkohol i kajsije imali su niže nivoe jetrenih enzima i markera upale nego pacovi koji su dobili alkohol, ali ne i kajsije.

Ovo istraživanje kaže da kajsije mogu sprečiti oštećenje jetre zbog njihovog prirodno visokog nivoa antioksidanata. Međutim, da se istraži korist za ljude potrebno je više istraživanja.

9. Jednostavno ih je uvesti u ishranu

Foto: Shutterstock

Možete ih dodati u svoju prehranu na različite načine, kao džem od kajsija, sveže za užinu, narezane u jogurtu ili salati.

Možete ih jesti iz konzerve, dinstati s mesom, dodavati u dezerte kao što su pite i kolači. Budući da su slatke i opore, mogu se koristiti kao zamena za breskve ili šljive u većini recepata, piše portal Healthline. 

Zatvoreno za komentare.