9 razloga zašto bi trebalo piti čaj svaki dan

9 razloga zašto bi trebalo piti čaj svaki dan

Čaj je blagotvoran za zdravlje i trebalo bi ga piti svaki dan, ali ne preterujte - ograničite unos na maksimalno pet šoljica za dan. Najnežniji ali i najmoćniji su biljni čajevi. Evo i zašto bi trebalo piti čaj svaki dan.

Foto: Shutterstock

Pijte malo, pijte dobro - a pogotovo čaj. Naime, šoljica toplog čaja ima pozitivno delovanje baš na svaki organ u našem telu. Pre svega, čaj je bogat antioksidansima koji sprečavaju hronične bolesti i pomažu obnavljanju ćelija u telu.

To se posebno odnosi na zeleni čaj, za što je zaslužna Camellia sinensis, biljka koja sadrži antioksidanse poznate kao katehini, koji uništavaju slobodne radikale u telu i sprečavaju upale. Naučnici su potvrdili veliki broj prednosti čaja generalno, pa evo zašto vredi piti baš svaki dan: 

Pada rizik od nekih vrsta karcinoma

Blagotvorni učinak posebno je utvrđen kod raka kože, pluća, prostate i dojke, kaže dr. Uma Naidu, iz Opšte bolnice u Medicinskoj školi Harvard. Pritom dodaje da različite vrste čaja utiču na različite vrste raka, pa je dobar način da smanjite rizike to da uživate u različitim ukusima tog napitka. 

Koža će vam biti zdravija

Indijski ili crni čaj posebno utiče na rizik od raka kože, s tim da igra ulogu i to kako ga pripremate. Naime, istraživanja pokazuju da je veći pozitivan učinak vrućeg crnog čaja, u odnosu na mlaki ili ledeni, kaže dr. Naidu. 

Manji rizik od dijabetesa

Šoljica čaja nakon obroka snižava šećer u krvi i tako pomaže smanjenju rizika od dijabetesa tip 2, pokazalo je više studija. To se pogotovo odnosi na crni, ili indijski čaj, koji pomaže smanjenju šećera u krvi nakon što pojedemo obrok koji sadrži šećer.

Foto: Shutterstock

Čaj jača zube

Iako bi ispijanje čaja tokom dana moglo uticati na to da vam zubi potamne, zeleni čaj ima antibakterijski učinak, pa bi se ispijanje tog čaja moglo isplatiti. Naime, ispijanje zelenog čaja smanjuje rizik od karijesa i dovodi do toga da se on sporije širi. 

Srce će vam biti zahvalno

Protivupalna svojstva čaja održaće krvne sudove prohodnim i snažnim, uz manje stresa za srce. Katehini iz čaja smanjuju rizik od stvaranja naslaga u krvnim sudovima, kaže dr, Naidu, s tim da srcu treba osigurati ne jednu, nego barem tri šoljice čaja dnevno. 

Štiti od Alchajmera

Polifenoli iz čaja štite ćelije od oštećenja, dok zeleni čaj, na primer, pomaže da razvijemo otpornost protiv stresa. Ujedno, smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti. 

Bolje ćete spavati 

Ako noć provodite vrteći se po krevetu, dan završite šoljicom toplog čaja. Istraživanja pokazuju da čaj može biti vrlo učinkovit kod blage nesanice, kojoj glavni uzrok nisu neki poremećaji u mozgu ili druge ozbiljne bolesti. 

Foto: Shutterstock

Bićete koncentrisaniji

Kofein u čaju podiže pažnju i budnost. Tanin u čaju pomaže i koncentraciji, pa je čaj odličan izbor za predah uoči poslovnog sastanka, na primer. 

Ubrzaće metabolizam

Kofein ubrzava metabolizam i sagorevanje masti i može povećati sagorevanje i do 100 kalorija na dan. Ipak, ne preterujte s kofeinom. Jedna šoljica čaja sadržava oko 40 mg kofeina, dok bi dnevni unos trebalo ograničiti na najviše 300 do 400 mg.

Ni previše čaja nije dobro!

Imajte na umu da ni previše čaja nije dobro, odnosno da i u tome treba imati meru. Studije koja su istraživale optimalne količine nisu usuglašene, no pretpostavlja se da je najbolja mera između tri do pet šoljica čaja na dan, odnosno ne više od toga. Evo kako čaj može i negativno uticati na neke procese u organizmu, ako s njim preterate: 

- Usporava apsorpciju gvožđa

Katehini u čaju utiču na apsorpciju željeza iz hrane, tako da je blokiraju. Tako, čak i ako unosite dovoljno gvožđa kroz hranu, ako pijete više čaja možete doći do toga da imate manjak gvožđa, odnosno da ste anemični. Kod većine zdravih čaj uglavnom neće dovesti do tog problema, ali, trudnice i ljudi s bubrežnim oboljenjima trebaju da budu oprezni. 

Foto: Shutterstock

- Veći rizik od krvarenja

Ispijanje velikih količina čaja svaki dan može dovesti do većeg rizika od krvarenja iz manjih posekotina i rana te do veće sklonosti modricama. Zbog toga se, na primer, pre većih operacija savetuje smanjiti ispijanje čaja, a u nekim slučajevima čak i prestati. 

- Može poremetiti delovanje lekova

Iako nose brojne prednosti za zdravlje, katehini u čaju mogu uticati na neke lekove za srce i pritisak. Zato se pre nego što počnete da ih pijete posavetujte s lekarom o tome kakve su preporuke ispijanja čaja, prenosi Reader's Digest.

Zatvoreno za komentare.