Alergija na novac postoji - evo i šta može biti "okidač" ove alergije

Alergija na novac postoji – evo i šta može biti „okidač“ ove alergije

Alergije na polen, neke vrste hrane i lekova su uobičajene, ali šta da radite kada ne smete da se ljubite s partnerom ili dodirujete novac? Alergija se određuje kao prekomerna reakcija imunog sistema.

Foto: Shutterstock

Na grčkom jeziku alergija znači izmenjena reaktivnost organizma koja je posledica poremećaja imunološkog sistema, usled kojeg organizam neku neškodljivu materiju iz okruženja prepozna kao štetni agens, piše Objektiv.

Alergija na poljupce

Neko dete će se možda počešati po obrazu pošto ga poljubite, to ipak nije alergija na poljupce. Ovaj vid alergije je rezervisan za ljubavne parove. Čak, iako, druga strana redovno održava higijenu usta i zuba, može se desiti da pljuvačka sadrži tragove nekog alergena na hranu ili alergena na lek.

U slučaju da neko ima jaku alergiju na neke namirnice, koje mogu biti i životno ugrožavajuće, savet je da se i partner odrekne te hrane.

Foto: Shutterstock

Alergija na novac

Najčešće je pirsing na telu pokretač neke alergijske reakcije. I pored toga što se sve ćešće koriste elektronske forme plaćanja, ima osoba koje su alergične na novac. Nikl je metal koji se nalazi na kovanicama, nakitu, ključevima i mnogo drugih predmeta koji se svakodnevno koriste.

Alergija na nikl je čest uzrok alergijskog dermatitisa. Ova alergija se može lako otkriti, a leči se kortikosteroidnom kremom, prema preporuci lekara.

Zatvoreno za komentare.