Analiza urina: Šta sve možete saznati iz rezultata i kada treba da se zabrinete

Analiza urina pokazuju kakvo je stanje metabolizma i genitalno urinarnog sistema. Glavni parametri su izgled i boja urina, specifična težina, te postojanje proteina, glukoze, bilirubina, bakterija, leukocita, eritrocita u urinu. Evo šta koje odstupanje znači...

Foto: Pixabay

Kod zdravih osoba urin je obično bistar, ali ni mutan ne mora obavezno da ukazuje na neki poremećaj, već samo na postojanje raznih soli. Patološki mutan urin znači da se u njemu nalaze bakterije, leukociti ili eritrociti a može da bude i znak bolesti bubrega.

Boja je normalno tamnožuta. Crvena se dešava kod nekih bolesti krvi, u slučaju žutice je jako žuta, dok u slučajevima groznice i dehidratacije poprima boju ćilibara.

Normalna specifična težina urina se kreće između 1,010 i 1,025. Mala specifična težina obično ukazuje na bolest bubrega, dok se velika sreće u stanjima dehidratacije, groznice, dijabetesa, poremećajima funkcije jetre i poremećajima srčane funkcije.

Foto: Shutterstock

Malo proteina može da se nađe i kod zdravih osoba, a njihova povećana količina, ukazuje na postojanje bubrežnih ili sistemskih bolesti u organizmu.

Glukoza u urinu ukazuje na poremećaj metabolizma ugljenih hidrata, obično se nalazi kod osoba sa dijabetesom ali i kada bubrezi slabije rade.

Povećana količina bilirubina obično je znak poremećaja funkcije jetre.

Foto: Shutterstock

Više eritrocita u urinu pokazatelj je oboljenja bubrega ili krvarenja u urinarnom traktu. Nije isto ni da li su eritrociti bledi ili sveži, pa povećan broj svežih eritrocita, obično ukazuje na postojanje mokraćnog kamenca ili peska u bubregu i mokraćnim putevima a postojanje bledih eritrocita je uglavnom znak skoro preležane infekcije ili hronične bolesti bubrega.

Više od pet leukocita u urinu, pokazatelj je infekcije u urogenitalnom traktu.

Pročitaj još