Barem 10 minuta dnevno - trčanje je ključ za zdraviji mozak!

Barem 10 minuta dnevno – trčanje je ključ za zdraviji mozak!

Nedavno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Tsukuba u Japanu donosi zanimljive uvide u to kako trčanje od deset minuta može da transformiše vaše raspoloženje i poboljša funkcije mozga!

Foto: Shutterstock

Trčanje donosi brojne fizičke prednosti, poput poboljšanja zdravlja srca i krvnih žila, jačanja mišića i unapređenja gustoće kostiju. Međutim, ova aktivnost ima i značajan uticaj na mentalno zdravlje.

Nedavna studija sprovedena od strane naučnika sa Univerziteta Tsukuba u Japanu istraživala je efekte kratkotrajnog trčanja na raspoloženje i funkciju mozga.

Rezultati istraživanja su izuzetno zanimljivi. Samo deset minuta umerenog trčanja pokazalo se kao dovoljno da značajno poboljša raspoloženje i funkciju mozga.

Naučnici su ustanovili da trčanje povećava protok krvi u različite delove prefrontalnog korteksa, regije mozga koja igra ključnu ulogu u kontroli raspoloženja i izvršnim funkcijama. Ovaj porast cirkulacije krvi takođe može pozitivno uticati na opštu moždanu aktivnost.

U okviru studije, dobrovoljci su trčali na traci deset minuta, a rezultati su bili impresivni. Grupa koja je trčala iskazala je značajno veći nivo uzbuđenja i zadovoljstva u poređenju sa kontrolnom grupom koja je ostala mirna.

Chorphaka Damrongthai i profesor Hideaki Soya, koautori studije, izrazili su svoje iznenađenje ovim rezultatima.

Naglasili su da je deset minuta umerenog trčanja imalo blagotvoran efekat ne samo na izvršne funkcije mozga već i na pozitivno raspoloženje, što se podudaralo sa povećanom aktivacijom bilateralnog prefrontalnog korteksa.

Izvor: 24sedam

Zatvoreno za komentare.