Batalite na vreme: 5 sigurnih znakova da vam alkohol uopšte ne prija

Sigurni smo da ste nekada naleteli na osobu koja na pitanje "Hoćeš pivo", odgovara sa "Neka hvala, ne prija mi alkohol". Verovali ili ne, zaista postoje osobe kojima alkohol nikako ne prija.

 Photo: Pixabay

Ova pojava se javlja kod ljudi čiji organizam nije u stanju da dobro svari etanol koji se nalazi u pićima, pa zato dolazi do određenih simptoma i pojava koje čine da se te osobe osećaju loše.

Mi smo odlučili da vam predstavimo te simptome koji će da vam pokažui da li je alkohol za vas ili ne. Ako vam se ovi simptomi pojavljuju ubrzo posle ispijanja alkoholnih pića, onda je zo znak da treba da pređete na gazirane i ceđene sokove.

1. Povišen krvni pritisak

Photo: Pixabay

Ovo je teško proveriti i primetiti, ali ako imate uređaj za pritisak, onda posle pića proverite krvni pritisak i videćete da li piće utiče na njega. Pritisak izmerite dvadesetak minuta posle ispijanja alkohola.

2. Curenje nosa

 Photo: Pixabay

Ako primetite da vam nos curi nakon što popijete neko piće, onda je to dobar pokazatelj da vaš organizam ne trpi alkohol. U našem nosu se nalazi ogroman broj kapilara koji loše reaguju kada dođu u kontakt sa etanolom. Tada sekret iz znosa postaje tečan i dobijamo simptome sličnim prehladi.

3. Oticanje nogu

 Photo: Pixabay

Kada alkohol uđe u telo on dobodi do skupljanja tečnosti u donjim ekstremitetima. To se obično ne vidi kod osoba koje normalno podnose alkohol, ali kod onih koji ne trpe alkohol moguće je videti i velika oticanja nogu i stopala.

4. Glavobolje

 Photo: Pixabay

Snažne i pulsirajuće migrene su jasan pokazatelj da alkohol nije za vas. Ako posle samo nekoliko minuta iskusite jake glavobolje, onda to znači da alkohol ne trebate da pijete.

5. Mučnina

 Photo: Pixabay

Mučnina obično nastaje kada preterate sa količinom alkohola, ali ako vam je muka i od malih doza alkoholnih pića, onda to znači da se vaš organizam svim snagama bori da izbaci alkohol iz vašeg tela.

Pročitaj još