Beljenje zuba - sve što je potrebno da znate

Beljenje zuba – sve što je potrebno da znate

Sigurno je da želite savršen beo i blistav osmeh, a danas je veoma lako doći do očaravajućeg osmeha zahvaljujući mnogim novim preparatima i tehnikama izbeljivanja. Beljenje zuba je postalo veoma popularno poslednjih godina, a ako niste sigurni šta to zapravo znači, u nastavku teksta pročitajte odgovore na neka od pitanja o samom procesu i benefit beljenja zuba.

Foto: Pixabay

Šta je beljenje zuba i kako funkcioniše?

Izbeljivanje zuba je estetski postupak koji se sve više koristi kako bi se poboljšao izgled osmeha i postigao svetliji i blistaviji osmeh. Ovaj tretman je postao izuzetno popularan zbog svoje sposobnosti da ukloni mrlje i izbeli boju zuba, čime se postiže lepši osmeh i povećava samopouzdanje.

Ukoliko ste zainteresovani za profesionalno beljenje zuba Niš je pravo mesto za vas, jer tu možete pronaći adekvatne tretmane koji će vaš osmeh učiniti nestvarno blistavim. Mnogi faktori mogu uticati na promenu boje zuba tokom vremena. Konzumiranje tamnih napitaka poput kafe, čaja i crnog vina, kao i pušenje, može dovesti do stvaranja mrlja na zubima. Takođe, starenje, genetika i određeni lekovi takođe mogu uticati na boju zuba. Beljenje zuba je efikasan način da se uklone ove mrlje i povrati prirodna belina zuba.

Postoji nekoliko metoda za beljenje zuba. Jedna od najčešćih metoda je korišćenje gela koji sadrži karbamid peroksid ili vodonik peroksid. Ovi hemijski agensi prodiru u zubnu gleđ i razlažu pigmente koji uzrokuju promene boje zuba. Izbeljvanje zuba je najbolje obaviti kod stomatologa, ali može se obaviti i kod kuće uz upotrebu posebnih gelova, traka ili kalupa.

Beljenje kod stomatologa obično traje oko jednog sata. Pre samog tretmana, stomatolog će zaštititi desni i usne kako bi se sprečila iritacija. Zatim će naneti gel na zube i aktivirati ga posebnim svetlom ili laserom. Ova svetlost pomaže u ubrzavanju procesa beljenja. Nakon tretmana, zubi će biti vidljivo belji.

Kod kućnog beljenja zuba, postoje različiti aparati sa kolupom na kojem se nanosi gel sa belilom i nosi se određeni broj sati dnevno tokom određenog perioda, obično nekoliko nedelja. Postupak može trajati duže nego kod profesionalnog beljenja, ali je obično jeftinija opcija.

Da biste održali belinu zuba nakon beljenja, važno je voditi računa o oralnoj higijeni. Redovno pranje zuba, korišćenje zubnog konca i izbegavanje tamnih napitaka i pušenja mogu pomoći u očuvanju beline zuba.

Kada je pravo vreme za beljenje zuba?

Pravo vreme za izbeljivanje zuba je kada ste zadovoljni sa svojom oralnom higijenom i zdravljem zuba. Beljenje je kozmetički postupak koji se koristi za poboljšanje izgleda zuba, ali pre nego što se odlučite za ovaj tretman, važno je da prvo obezbedite da su vaši zubi zdravi i da je vaša oralna higijena na visokom nivou.

Preporučuje se da se beljenje zuba obavi nakon rutinskog čišćenja zuba kod stomatologa kako bi se uklonile naslage i kamenac sa površine zuba. Ovo će omogućiti da beljenje bude efikasnije i da rezultati budu dugotrajniji. Stomatolog će takođe proceniti stanje vaših zuba i desni kako bi utvrdio da li ste kandidat za beljenje zuba.

Važno je konsultovati se sa stomatologom kako biste odabrali najbolji tretman za vaše potrebe. Postoje različite metode beljenja zuba, uključujući profesionalno beljenje u stomatološkoj ordinaciji i kućno beljenje koje se vrši uz pomoć specijalnih gelova i kalupa za zube. Stomatolog će vam pomoći da odaberete najefikasniju i najbezbedniju opciju za vas.

Takođe je važno razumeti da beljenje zuba nije trajno rešenje. Boja zuba može se promeniti tokom vremena zbog prirodnog starenja, konzumiranja namirnica koje mrljaju zube (poput kafe, čaja, crnog vina) i drugih faktora kao što su pušenje ili upotreba određenih lekova. Međutim, redovno održavanje oralne higijene, kao što je pravilno četkanje zuba i korišćenje zubnog konca, može produžiti efekte beljenja zuba.

Takođe, treba biti oprezan pri korišćenju kućnih aparata za izbeljvanje zuba koja se mogu naći na tržištu. Ovi proizvodi često nisu dovoljno efikasni ili sigurni kao stomatološki tretmani za beljenje zuba. Stomatolog će vam pružiti stručno mišljenje i pomoći vam da izbegnete potencijalne probleme ili oštećenja zuba.

Foto: Pixabay

Da li je beljenje zuba bezbedno i koliko dugo traje?

Izbeljvanje zuba je postupak koji se sve više koristi kako bi se postigao svetao i blistav osmeh. Mnogi ljudi imaju prirodno žute ili mrljaste zube, a beljenje zuba može biti efikasan način da se poboljša izgled osmeha.

Važno je napomenuti da beljenje zuba može biti bezbedan postupak kada se sprovodi pod nadzorom stomatologa ili uz korišćenje proizvoda odobrenih od strane stomatologa. Stomatolog će proceniti stanje vaših zuba i desni kako bi utvrdio da li ste kandidat za beljenje zuba i koja metoda bi bila najbolja za vas.

Važno je napomenuti da beljenje zuba može izazvati osetljivost zuba i iritaciju desni, posebno ako se koristi prekomerno ili nepravilno. Stomatolog će vam dati uputstva o pravilnom korišćenju proizvoda za beljenje zuba i može preporučiti upotrebu specijalnih gelova ili pasta za ublažavanje osetljivosti.

Trajanje efekta beljenja zuba može varirati od osobe do osobe i zavisi od mnogo faktora. To uključuje vrstu beljenja, individualne navike oralne higijene i konzumiranje namirnica koje mogu mrljati zube i dovesti do bržeg gubitka beline zuba.

U proseku, efekat izbeljvanja može trajati od nekoliko meseci do nekoliko godina. Međutim, redovno održavanje oralne higijene, može produžiti trajanje efekata beljenja zuba. Vremenom, zubi će se prirodno ponovo obojiti, ali se postupak beljenja može ponoviti kako bi se održao svetao i lep osmeh.

Nadamo se da smo odgovorili na neka od vaših pitanja i rešili vas nedoumica. Svakako, najbolje je da se posavetujte sa stomatologom kako biste dobili stručne savete i preporuke pre nego što se odlučite za beljenje zuba.

Zatvoreno za komentare.