Bobice su male, ali moćne i služe kao prava snaga za naš imunološki sistem. Pored svog aromatičnog ukusa, bogate su mnogim vitaminima i mineralima.
Foto: Pixabay
Bobičasto voće ima digestivni efekat i snižava holesterol pošto se u njegovom sastavu nalazi vlakno petkin.
Pored toga, mali plodovi imaju antioksidativni efekat zbog flavonoida crvene do plavo-ljubičaste boje.
Oni služe kao “čistači radikala” štiteći na taj način ćelije našeg imunološkog sistema.
Borovnica je odličan saveznik u borbi protiv karidovaskularnih bolesti.
Foto: Shutterstock
Zbog svog specifičnog sastava u kojem se nalazi i polifenol, borovnica uspešno snižava loš LDL holesterol, sprečava zakrečavanje krvnih sudova i pojavu tromba. Reguliše pritisak i sprečava moždani i srčani udar.
Uspešno održava crevnu floru zdravom pa se koristi kod različitih poremećaja funkcije creva ali i celog digestivnog sistema, uključujući želudac, jetru i pankreas.
Bogata je vlaknima kojima se hrane dobre bakterije u crevima pa je borovnica odličan probiotik.
Osim što je sjajna za jačanje imuniteta i poboljšanje krvne slike, za aroniju kažu i da je prijateljica žena, jer eliminiše celulit već nakon mesec dana.
Foto: Shutterstock
Plodovi, pored prirodne boje – antocijana (jedan od najjačih antioksidanasa), sadrži i vitamine A, B, C, P i minerale (kalcijum, kalijum, mangan, gvožđe, jod, fosfor, cink) koji su korisni za krvotok, uravnotežuju krvni pritisak, leče jetrene i želudačne tegobe, čir, migrenu, šećernu bolest, arterosklerozu i druge bolesti.
Sadrže visoku koncentraciju vitamina C, belančevina, minerala, kao i antocijana (crna ribizla).
Foto: Pixabay
Crvena ribizla je odličan izvor antioksidansa i minerala koji poboljšavaju kvalitet kože i kose.
Pomaže u detoksikaciji tela i tako jača imunitet povećavajući otpornost na bolesti. Sadrži vitamin C, kao i gvožđe, koje pomaže kod anemije.
Ribizla sadrži kalijum, koji je važan za zdravlje kardiovaskularnog sistema i kvalitetan rad celog organizma.
Snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od moždanog udara.
Sočna, ukusna, mirisna, retko ko joj može odoleti, a često se smatra i kraljicom bobičastog voća. Malina je pogodna za sve vrste poslastica, za osvežavajuće sladolede, kremove i napitke.
Foto: Shutterstock
Od vitamina poseduje vitamin C (26,2 mg, što čini 44% RDA), a od ostalih vitamina sadrži vitamine B kompleksa, vitamine E i K, ali u količinama ispod preporučenog dnevnog unosa.
Antocijanini i polifenolna jedinjenja koja sadrži su moćni antioksidansi važni zbog antikancerogenih svojstava, te se tako malina treba često konzumirati kao prevencija i zaštita od mnogih bolesti, pa i kancera.
Čisti krvne sudove i pomaže u gubitku kilograma, snižava visoku temperaturu, dok čaj od listova maline neutrališe alergijske osipe na koži, dok sok pomaže u borbi protiv groznice.
Ako ste se skoro pitali šta je to što biste mogli super da uradite za sebe, da se osetite super i to superbrzo, odgovor je – konzumirajte kupinu.
Foto: Pixabay
Ova čudotvorna voćka se smatra superhranom. Veoma opravdano. Između ostalog, kupine sadrže antioksidans elaginsku kiselinu (štiti od slobodnih radikala i usporava proces starenja time što podstiče proizvodnju kolagena), koja je otporna na visoke temperature pa ostaje prisutna svim poslasticama od kupine zadržavajući svoje lekovito svojstvo.
Što se tiče minerala, u kupini su najzastupljeniji kalijum, gvožđe i magnezijum. Kupine se mogu pohvaliti i obiljem materija koje razaraju ćelije leukemije, visokim sadržajem dijetalnih vlakana, koja doprinose smanjenu rizika od pojave dijabetesa, divertikuloze (stanje u kom postoje kesasta proširenja sluzokože debelog creva - džepovi, divertikuli) a pri tome stvaraju osećaj sitosti, što ujedno pomaže u regulisanju telesne težine.
Potiče iz Severne Amerike, gde su domoroci još od davnina znali za njenu lekovitost, koristeći je i u ishrani, kao i za lečenje raznih boljki, ali i u religijske svrhe.
Foto: Pixabay
U svom sastavu sadrži najviše vode (87%), ugljenih hidrata (12%), belančevina i masti (1%), kalijuma, fosfora, kalcijuma i mangana, gvožđa i malo natrijuma.
Vitamina C ima u izobilju, kao i flavonoida i polifenoloida, a antioksidansi zauzimaju počasno i jedno od najvažnijih mesta njene sadržine.
Takođe sadrži i vitamin B (tiamin), riboflavin, niacin i vitamin B6. Brusnica ima veoma učinkovito dejstvo kada su u pitanju urinarne infekcije izazvane ešerihijom koli, bakterijske i gljivične infekcije, čir na želucu, problemi sa zubima i desnima, pad imuniteta, dijabetes, očne bolesti.
Leto je godišnje doba kada moćnih bobica ima u izobilju, a kako ga nabaviti zimi?
Online prodavnica zdrave hrane i svežeg sezonskog voća Beobašta daje fenomenalno rešenje u veoma inovativnom pakovanju sa 8 različitih vrsta bobičastog voća.
View this post on Instagram
Dostava je za sada moguća samo u Beogradu, a iz Beobašte uskoro najavljuju dostavu smrznutog miksa bobičastog voća i u drugim većim gradovima u Srbiji.