Brinite o sebi - podstaknite lučenje hormona sreće na jednostavne načine

Brinite o sebi – podstaknite lučenje hormona sreće na jednostavne načine

Lučenje hormona sreće, odnosno oksitocina možete podstaći zagrljajem. A evo i na koje načine možete još učiniti dobre stvari za sebe.

Foto: Shutterstock

Kroz različite aspekte brige o sopstvenoj dobrobiti mi zapravo odmotavamo sve one čvorove koje je naš ambiciozni i večito aktivni ego uvezao.

Uključite makar neki od ovih saveta i predloga u svakodnevnu rutinu i raspetljajte sve napetosti i neizvesnosti.

Zagrljaj

Dok se grlimo, naše telo luči oksitocin, odnosno hormon ljubavi, koji je odgovoran za osećaj povezanosti i utiče na naše dobre odnose. Ovaj hormon snižava nivo stresa i anksioznosti.

Da biste osetili prave blagodeti zagrljaja, ostanite zagrljeni sa voljenom osobom, detetom ili prijateljem bar sedam sekundi.

Manje je više

Navikli smo da smo okruženi spravama i stvarima koje nam olakšavaju život i komunikaciju. Sada već mnogi od nas osećaju da propuštaju život ukoliko nisu pored kompjutera ili telefona.

Ipak, ne propuštamo ga. Život je upravo u nama i oko nas. Odredite makar sat vremena dnevno tokom kojih nećete pregledati mejlove, društvene mreže ili TV.

Pazite šta i kako jedete

Hrana nije tu samo da nas održi u životu. Od nje zaista možemo bolje da se osećamo. Uvedite u ishranu namirnice koje podstiču lučenje serotonina: banane, ananas, kivi, šljive, spanać i orahe. Sve ove namirnice pozitivno deluju na mozak.

Osim što je važno šta jedete, ne zaboravite i da je važno kako jedete. Napravite bar za jedan obrok dnevno prostor i atmosferu da zaista svesno uživate u obroku. 

Žvaćite lagano, probajte da osetite sve nijanse ukusa i mirisa jela, kao i teksture. Zahvalite se hrani koju jedete i sebi što vodite računa o svom zdravlju i blagostanju.

Šetnja

Ukoliko se osećate kao da vas je ovaj dan pregazio i da nije moglo da prođe gore, dajte sebi malo oduška u šetnji. Čak i kratka šetnja može da vas oraspoloži i da vam pomogne da utišate buku u glavi.

Naravno, ne zaboravite da će šetnja podstaći lučenje endorfina, naših neurotransmitera sreće. Šetnje se preporučuju i kada zapnete u nekoj vrsti kreativne blokade. Napravite pauzu, izađite napolje i razbistrite glavu, piše Novosti Magazin.

Zatvoreno za komentare.