Za jabuku kažu da je kraljica voća. Njena lekovita svojstva odavno su poznata. Ali, ako ste intolerantni na jabuku, ona će u vašem organizmu napraviti više štete nego koristi.
Photo: Pixabay
Kako se otkriva osetljivost na hranu i koliko je važno za naše zdravlje da iz jelovnika izbacimo namirnice koje nam ne prijaju, objašnjava dr Slavica Stefanović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i specijalista metode alternativne biofizičke medicine iz ordinacije "Holitimed".
Photo: Pixabay
– Neke namirnice za jednog čoveka mogu biti lek, a za drugog otrov. Podnošenje ili nepodnošenje određenih namirnica srž je novog aspekta određivanja optimalne individualne ishrane. Povezanost intolerancije na hranu s pomenutim simptomima i hroničnim bolestima dugo je i nepravedno zanemarivana, ali novija istraživanja pokazala su da ova ideja polako dobija mesto koje joj pripada – kaže dr Stefanović.
Testira se više od 100 namirnica
Photo: Pexels
Intolerancija na hranu predstavlja telesnu reakciju na protein iz određene vrste hrane. Recimo, uobičajena vrsta intolerancije na hranu jeste osetljivost na laktozu, koja predstavlja reakciju na jednu vrstu proteina iz mleka.
Ovaj problem može da se detektuje testom intolerancije, koji podrazumeva analizu krvi.
Photo: Pixabay
– Nepovoljni uticaj neodgovarajuće ishrane, i s imunološke i s energetske strane, ispoljava se različito, zavisno od individualnih predispozicija neke osobe. Recimo, kod nekog će se javiti problem sa zglobovima, a kod drugih otežano varenje, alergije, osećaj umora ili nedostatak energije… Dosadašnja istraživanja utvrdila su oko 100 patoloških stanja ili simptoma za koje se smatra da su povezani s intolerancijom na hranu – upozorava dr Stefanović.
Photo: Pexels
20 najčešćih alergena iz hrane: gluten iz pšenice, raži, ječma, kravlje mleko, pšenica, kvasac, jaja, indijski orah, beli luk, soja, brazilski orah, badem, kukuruz, lešnik, ovas, sočivo, kivi, ljuta paprika, susam, suncokret, kikiriki.
Poboljšanje sledi za dve nedelje
Photo: Pexels
Test intolerancije jedan je od najefikasnijih načina da se otkrije osetljivost na hranu. On obuhvata više od 100 namirnica iz naše uobičajene ishrane: žitarice, mleko i mlečne proizvode, više vrsta mesa, ribe, povrće, voće, začine.
Kada se utvrdi koje nam namirnice ne odgovaraju, one se isključuju iz ishrane na tri meseca.
Photo: Pexels
– Kod onih koji se pridržavaju saveta promene se najbolje vide već nakon dve nedelje, a za tri meseca imamo rezultat. Nakon pauze i postignutog efekta, uz konsultaciju s lekarom, može se u manjim količinama uzimati i zabranjena hrana.
Ishrana prema testu intolerancije daje vidljive rezultate kod hipertenzije, alergija, gojaznosti, hormonalnih poremećaja...
Photo: shutterstock
– Pacijenti koji odluče da se hrane po testu intolerancije uspevaju da svedu pritisak u normalne granice, a potreba za lekovima bitno se smanjuje.
Ako imate najmanje četiri pozitivna odgovora, intolerancija na hranu je skoro izvesna!
1. Da li vam se telesna težina poveća za kratko vreme?
2. Da li ste povremeno depresivni?
Photo: shutterstock
3. Da li patite od zapušenog nosa, kijanja, curenja nosa?
4. Da li patite od zatvora ili dijareje?
5. Da li ste pospani posle jela?
Photo: shutterstock
6. Da li imate crvenilo kože, svrab, astmu?
7. Da li zadržavate tečnost, otičete?
8. Jeste li hronično umorni?
9. Da li imate bolove u stomaku?
Photo: shutterstock
10. Da li ste često prehlađeni?
11. Da li imate migrene, glavobolje?
12. Da li se nadimate posle jela?