Brzina varenja hrane: Koje namirnice se najbrže, a koje najsporije vare?

Brzina varenja hrane: Koje namirnice se najbrže, a koje najsporije vare?

Uticaj varenja na gubitak kilaže je jako važna stavka na koju se često zaboravlja. Važno je videti koliko se određene namirnice vare ako želite da smršate ili da održite kilažu koju imate.

Foto: Shutterstock

Iako precizno vreme varenja zavisi od metabolizma, godina, pa čak i pola, postoje namirnice koje će protrčati kroz vas, dok će vam se druge zadržati u organizmu dugo.

Hrana koja se brzo vari

Foto: Unsplash

Ako na spisku imate mnogo namirnica koje se brzo vare, primetićete da jedete mnogo više nego što bi trebalo jer jako brzo posle jela ponovo osetite glad.

Ova vrsta hrane vam brzo da priliv energije, to jest glukoze. Iako to zvuči dobro, ukoliko vam je telo puno glukoze i ne koristi je, ostatak se pretvara u masnoću.

Hrana koja se sporo vari

Foto: Pixabay

Ona podiže nivo šećera sporije i daje vam izbalansiranu energiju. Ipak, ukoliko jedete samo takve namirnice vaš digestivni sistem će raditi maksimalno sve vreme, što je za organizam prilično teško.

Stručnjaci savetuju da ne miksujete brzo svarljivu i sporo svarljivu hranu u jednom obroku i da izbegnete konzumiranje namirnica koje se brzo vare posle sporih.

Najbolji tajming za mešanje ove dve grupe namirnica je ručak, kada vam je sistem organa za varenje najaktivniji.

Obroci za doručak i večeru bi trebalo da budu jednostavniji, sa namirnicama koje se brzo vare. Tako ćete dobiti snagu odmah posle doručka, a uveče će vam se stomak odmoriti.

Koliko se šta vari

Foto: Unsplash

- Voda se vari momentalno

- Voćni sok ili sok od povrća - 15-20 minuta

- Sirovo povrće - 30-40 minuta

- Kuvano povrće - 40 minuta

Foto: Shutterstock

- Riba - 45-60 minuta

- Salata s uljem - 60 minuta

- Krompir - 1,5- 2 sata

- Žitarice (heljda, pirinač,...) - 2 sata

Foto: Shutterstock

- Mlečni proizvodi - 2 sata

- Orašasti plodovi - 3 sata

- Piletina - 1,5-2 sata

- Junetina - 3 sata

Foto: Shutterstock

- Jagnjetina - 4 sata

- Svinjetina - 5 sati

Zatvoreno za komentare.