Kako da prepoznate skriveni šećer u "zdravim" namirnicama

Kako da prepoznate skriveni šećer u „zdravim“ namirnicama

Šta mislite, da li možemo da pronađemo šećer u "zdravim" namirnicama kao:  jogurt, fitnes žitarice, supa iz kesice, voćni sokovi, proteinske čokoladice?

Foto: Shutterstock

Jedno od osnovnih principa pravilne ishrane je umerenost i upravo iz tog razloga ne treba preterivati ni sa čime. Ali, šta kada mislite da radite sve kako treba, no kilogrami svejedno ne idu na dole? U čemu je tačno problem? Postoje namirnice koje sigurno smatrate boljim izborom pri pravilnoj ishrani, a zapravo su izrazito bogate šećerima i predstavljaju prepreke na putu ka idealnog figuri kojoj težite.

Visok unos šećera kroz duži period vremena povezuje se s mnogim hroničnim bolestima poput gojaznosti, srčanih bolesti, dijabetesom tipa II pa čak i karcinomom.

Foto: Shutterstock

Iako većina ljudi danas nastoji da smanji unos šećera, realnost je takva da mnoge namirnice imaju u sebi skrivene šećere.

"Low-fat/Light" jogurt

Foto: Pixabay

Jogurt je namirnica izrazite nutritivne gustoće, nali problem nastaje pri konzumaciji raznih podvrsta jogurta, kao što su npr. voćni ili light jogurti.

Takvi jogurti imaju smanjen udeo masnih kiselina, a kako bi se održao okus i tekstura u njih se dodaje šećer. Tako jedan običan light jogurt od 250g može sadržati čak do 12 kašičica šećera.

Prilikom konzumacije jogurta, radije posegnite za prirodnim ili grčkim jogurtom.

Sosevi

Foto: Pixabay

Kako bi se poboljšao ukus, u mnoge soseve, poput onog za roštilj, dodaje se šećer. To ne predstavlja naročit problem pod uslovom da kontrolišete koliko sosa dodajete svojim jelima. Ali činjenica je da ljudi često preteruju sa sosevima kako bi jelo bilo primamljivije i na taj način unose šećer, a da toga nisu ni svesni.

Prilikom kupovine sosa, obratite pažnju na deklaracije na proizvodima i izaberite onaj koji ima najmanji udeo šećera. I svakako, kontrolišite svoje porcije.

Kečap

Foto: Pixabay

Kečap je jedan od najpopularnijih dodataka hrani šriom sveta i iako ova namirnica nastaje od paradajza, činjenica je da je baš poput sosa,  izrazito bogata šećerom– samo jedna kašika kečapa sadrži čak jednu kašičicu šećera.

Voćni sokovi

Foto: Pixabay

Voće je hrana visoke nutritivne gustoće, bogata raznim vitaminima i mineralima. Uprkost tome, bogata je i voćnim šećerima. Kako bi se proizveo litar soka, potrebna je velika količina voća i tako ćete konzumacijom jedne čaše soka uneti puno više šećera nego što biste to učinili konzumacijom obične voćke. Takođe, prilikom ekstrakcije soka, gubi se velika količina vlakana.

Ako imate potrebu za sokovima, radije posegnite za onima koje ste sami iscedili kod kuće i tako kontrolišite unos šećera.

Sportski napici

Foto: Pixabay

Sportski napici često se smatraju jednim od glavnih izbora napitaka među ljudima koji se bave fizičkom aktivnošću, ali ti sportski napici često su kreirani kako bi hidrirali i nahranili organizam profesionalnih sportista, koji imaju duge te intenzivne periode treniranja.

Kako bi oni što pre povratili svoju energiju izgubljenu pri takvim aktivnostima, sportski napici često imaju veliki udeo dodatnih šećera koji se brzo apsorbuju.

Ako se ne bavite maratonom ili profesionalnim sportom, radije posegnite za običnom vodom prilikom treninga.

Fitnes žitarice

Foto: Shutterstock

Fitness žitarice najčešće su bogate integralnim žitaricama, što je i dalje puno bolji izbor nego obične rafinisane žitarice, ali ovakve žitarice često se kombinuju s raznim orašastim voćem, medom i drugim dodatnim zaslađivačima, što pri nekontroliranim unosom porcija može dovesti do povećanog nepotrebnog unosa šećera.

Proteinske čokoladice

Foto: Shutterstock

Hrana bogata proteinom veže se uz povećani osećaj sitosti, što pomaži pri gubitku kilograma. Upravo iz tog razloga, proteinske čokoladice su danas prilično popularne.

Naravno, postoje opcije proteinskih čokoladica sa smanjenim udelom šećera, ali velika većina izrazito je bogata dodatnim šećerom, što je ne čini mnogo različitijom od običnog slatkiša.

Prilikom kupovine proteinske čokoladice, svakako obratite pažnju na deklaraciju proizvoda i na udeo šećera u odnosu na udeo proteina.

Supa iz kesice

Foto: Pixabay

Supu kao jelo je teško povezati sa šećerom. Istina, domaća kuvana supa, bazirana na svežim sastojcima, jedan je od boljih izbora za naše zdravlje, no mnoge supe u kesicama to nisu. Razlog su upravo šećeri koji se dodaju kako bi se postigao bolji ukus same namirnice.

Konzervisano voće

Foto: Shutterstock

Sva voća prirodno u sebi sadrže šećere. Međutim, konzervisano voće se guli i čisti, a zatim čuva u šećernim sirupima. Sam taj proces gubi dosta na vlaknima, a dodatan šećer predstavlja nepotrebno velik unos šećera u naš organizam.

Proces konzervisanja voća takođe može uništiti vitamin C, dok su drugi nutrijenti poprilično dobro očuvani.

Za kraj, dodatni šećeri nisu nužni nutrijenti u našoj ishrani. Iako je minimalna konzumacija u redu, preporučuje se da taj unos bude što je moguće manji.

Kako bi izbegli hranu bogatu dodatnim šećerima, pripremajte hranu kod kuće, jedite više svežih namirnica i obratite pažnju na deklaracije na proizvodima.

Zatvoreno za komentare.