Šta nam donosi čaj od đumbira, limuna i meda

Šta nam donosi čaj od đumbira, limuna i meda

Čaj od đumbira, limuna i meda je revitalizirajuće piće koje se često koristi za ublažavanje simptoma prehlade i gripa. Svi ovi sastojci imaju u sebi prirodna medicinska svojstva i kada se kombinuju stvaraju umirujući i opuštajući čaj koji može da ublaži simptome i pojača imuni sistem. Čaj od đumbira, limuna i meda može da ima i druge koristi za zdravlje o kojima možete saznati više u nastavku.

Koristi za srce

Prema medicinskom centru Univerziteta Merilend, nekoliko istraživanja je pokazalo da đumbir može sprečiti nastanak tromba i smanjiti holesterol. Može pomoći i u lečenju onih srčanih bolesti kod kojih krvni sudovi postaju zakrčeni i dovode do moždanog ili srčanog udara. Međutim potrebno je još istraživanja kako bi se dokazalo da li je đumbir efikasan u lečenju bolesti srca ili ne.

Pomaže kod mučnine i povraćanja

Mučnina se odnosi na osećaj nagona za povraćanjem, dok se povraćanje odnosi na izbacivanje sadržaja želuca.  To nisu bolesti, već simptomi različitih stanja. Đumbir može pomoći u sprečavanju ili lečenju povraćanja i mučnine koji su uzrokovani hemoterapijom, u toku trudnoće, ili kod morske bolesti, napominje UMMC.

Jača imuni sistem

Kada se doda čaju, limunov sok može da umnogome poboljša zdravlje. Sok od limuna je odličan izvor vitamina C, vitamina koji se rastvara u vodi, i koji pomaže u lečenju rana i koji popravlja i čuva kosti i zube. Kao antioksidans, vitamin C pomaže u borbi protiv štetnih molekula zvanih slobodni radikali koji oštećuju DNK, i doprinose razvoju nekih bolesti kao što su kancer, artritis i bolesti srca. Prema istraživanju UMMC-a, vitamin C može pomoći u jačanju imunog sistema. Limun sadrži bioflavonoide koji pomažu u održavanju odgovarajućeg nivoa vitamina C u svakoj ćeliji organizma.

Zdrav način da povratite svoju hidrataciju, a da se ne oslanjate isključivo na vodu, je da pijete čaj od đumbira, limuna i meda, ali ako ga pijete po ceo dan, trebalo bi da razmislite o smanjenju. Iako je med dosta zdrav, on sadrži puno kalorija, 64 u jednoj supenoj kašiki, tačnije. Čak i ako u svaku šolju dodate po samo jednu kašičicu meda, 6 šolja čaja u toku dana će biti dve supene kašike meda, a to je 130 dodatnih kalorija, od kojih su sve šećeri. Kontrolišite unos šećera tako što ćete stavljati med u jednu ili dve šolje čaja dnevno, ali ako želite da popijete više od toga onda razmislite o nezaslađenom čaju.

Zatvoreno za komentare.