Zimi smo, zbog niskih spoljnih temperatura, manjka sunca, manje kretanja i manje svežeg voća i povrća u ishrani, skloniji prehladama i upalama. Jedan od načina da predupredimo moguće pomenute posledice i popravimo imunitet organizma jeste konzumiranje čaja od ehinacee.
Foto: Shutterstock
Ovaj čaj je jedan od retkih čajeva koji i lekari alternativne i klasične medicine priznaju za čaj koji povećava odbrambene sposobnosti organizma i pomaže mu da se odupre eventualnoj infekciji.
Treba ga preventivno piti u periodu respiratornih infekcija, dok se u terapeutske svrhe uzima čim se osete simptomi prehlade ili gripa. Ova biljka je efikasna u slučaju infekcije virusima, bakterijama, a deluje i protiv upala.
Najznačajniji sastojci koji joj daju lekovita svojstva su vitamini A i E, zatim vitamini B grupe, te kalcijum i magnezijum.
Foto: Shutterstock
Čaj se može pripremiti na više načina. Najjednostavnije je da 30 do 50 g seckanog korena biljke prelijete litrom vrele vode, ostavite da odstoji desetak minuta i onda procedite.
Po želji se može zasladiti medom. Dnevna preporučena doza čaja iznosi između tri i pet šolja.
Foto: Pixabay
Čaj može da se pripremi i od suvih cvetova biljke, tako što se 100 g cvetova pomeša sa po 50 g matičnjaka i propolisa i 500 ml 70-oprocentnog alkohola. Ovi sastojci se pomešaju, stave u teglu i ostave da na tamnom mestu odstoje dve nedelje. Zatim se čaj procedi i dnevno uzima tri puta po 30 kapi.