Bez obzira na to kakav stav imate prema prvom jutarnjem obroku, on može da poboljša vaše zdravlje i pozitivno da utiče na opseg vašeg struka. Ovo su česte greške koje pravimo tokom doručka!
Foto: Shutterstock
Problem nastaje kada biramo kalorijske "bombe", odnosno namirnice pune šećera i masti koje imaju suprotan učinak od željenog.
Kremasta kafa i kolačić poput mafina čest su izbor ako prvi jutarnji obrok jedemo s nogu, van kuće. Reč je o finoj kombinaciji za oči i želudac, kojoj nažalost nedostaje proteina.
Istraživanja su pokazala da doručak baziran na proteinima uravnotežuje količine šećera u krvi i smanjuje nagle napade gladi. Pokušajte da započnete dan s dva tvrdo kuvana jaja i jabukom ili jogurtom u koji ste dodali čija semenke.
Voćni sok može da bude odličan izvor vitamina i minerala, ali nije alternativa konzumaciji voća. Popređenja radi, jedna prosečna narandža ima oko 60 kalorija, dok čaša soka od istog voća ima gotovo dvostruko više.
Pritom valja znati i da u soku nedostaje prehrambenih vlakana, kojih ima u obilju u celoj voćki. Nova studija objavljena u časopisu "Appetite" pokazala je i da osobe koje piju mnogo soka imaju veći krvni pritisak od onih koje to čine tek povremeno.
Foto: Shutterstock
Poznato je da su telu potrebne masti da bi moglo normalno da funkcioniše. Ipak, to ne znači da s njima treba preterivati, a naročito ako je reč o zasićenim masnim kiselinama poput maslaca ili slanine.
Poznata njujorška nutricionistkinja Boni Taub-Diks predlaže pravilnu distribuciju masnoća, pa za doručak preporučuje kombinaciju zdravih masti poput grčkog jogurta s malo naseckanih oraha.
Ako nešto nema kalorija, ne znači i da nema negativnih posledica na naša tela. Studija iz časopisa "Nature" pokazala je da veštački zaslađivači mogu da naruše ravnotežu bakterija u želucu koje rezultiraju pojačanom potrebnom za fruktozom kako bismo se osećali zadovoljnim.
Nutricionista Bruk Alpert iz kompanije "B Nutritious" sugeriše ispijanje kafe bez ikakvih zaslađivača, ali s dodatkom začina poput cimeta, koji će podstaći rad metabolizma.
Ako prvi obrok u danu jedemo tek nakon nekoliko sati od buđenja, odnosno tek kad vas podseti krčanje creva, veće su šanse da ćemo "preterati" s konzumacijom hrane i završiti s nekom kaloričnom "bombicom" u ruci. Iako ne postoji službeni raspored kada bi trebalo da jedemo prvi obrok u danu, valja pripaziti da nam telo nije izgladnjeno.
Foto: Shutterstock
Verovali ili ne, veličina namirnice utiče i na količinu hrane koju unosimo u organizam. Studija sa Univerziteta Pen Stejt pokazala je da ljudi pojedu i do 80 kalorija više po obroku kada konzumiraju ovsene pahuljice manjeg oblika.
Glavni razlog za to je što mere željenu količinu "odokativnom" metodom. Umesto toga koristite se kuhinjskom vagom i pojedite upravo onoliko hrane koliko je vašem organizmu potrebno.
Preskakanje doručka nepovoljno utiče na organizam, kao i preveliki obroci. Velike količine hrane opteretiće telo, usporiti metabolizam i uspavati vas. Umesto toga treba birati obroke sastavljene od uravnotežene razmere proteina i ugljenih hidrata koji nam daju dovoljno energije za početak radnog dana.