Crni tartufi se s razlogom nazivaju brilijantima među gurmanima, i svi različito doživljavaju ovo crno zlato. Postoje različite tvrdnje da tartufi mirišu na čokoladu, drugima je njihova aroma slična mirisu oraha.
Foto: Shutterstock
Jedno je tačno – crni tartufi su odličnog ukusa i mirisa, a njihova nutritivna svojstva čine ih jednim od najvrednijih jela u svetu. Međutim, tartufi nisu samo neobično ukusni, već i veoma korisni za naše zdravlje.
Crni tartufi – gljive koje su oduvek bile na ceni
Crni tartuf (Tuber melanosporum) poznat je još iz doba Sumeraca (pre oko 4.000 godina). Ove vredne pečurke je Avicena koristio u medicinske svrhe, a tartufe je 1825. godine prvi put opisao francuski kuvar Anthelme Brillat-Savarin u svom kuvaru.
Ove najcenjenije gljive na svetu se mogu naći do pola metra ispod zemlje, na krečnom tlu, u korenju hrastova. Ukupno postoji oko 70 sorti tartufa, ali samo 10 se koristi u kulinarstvu.
Crni tartufi rastu u celoj Evropi, ima ih na jugu Italije, u Francuskoj, Španiji, ali i kod nas u Srbiji. Jedna od najpoznatijih regija bogata tartufima je ostrvo Istra u Hrvatskoj.
Zašto su crni tartufi tako skupi?
Tartufi spadaju u cenjenije namirnice u gastronomiji jer se teško dolazi do njih. Osim toga, postoji još puno razloga zašto su tartufi tako dragoceni.
- Neverovatna i nezamenljiva aroma koja privlači.
- Crni tartufi rastu u zemlji samo na retkim mestima sa određenim hemijskim sastavom tla.
- Zbog karakterističnog mirisa koji prirodno privlači svinje, psi moraju da prođu posebnu dresuru da bi mogli lakše da pronađu tartufe u šumi.
- Specifična aroma veoma brzo ispari, zbog čega je bitno da što pre tartuf stigne od šume do trpeze.
- Ljudi od davnina pripisuju crnim tartufima afrodizijačka svojstva.
Crni tartufi – riznica hranljivih materija
Ono što crne tartufe čini skupocenom namirnicom nije samo način njihovog pronalaska, već i činjenica da su bogati brojnim hranljivim sastojcima. Sastav crnih tartufa:
- belančenive – 54,5%
- ugljeni hidrati – 36,6%
- masti – 10%.
Glavno korisno svojstvo crnih tartufa prema rečima nutricionista jeste njihov nizak kalorijski sadržaj. Nutritivni sastav tartufa prilično je bogat mineralima i vitaminima. Sadrži kalijum, fosfor, jod, selen, gvožđe, kalcijum, magnezijum, kao i vitamine C i B.
Crni tartuf bogat je vlaknima i biljnim proteinima, ima malo masti i ne sadrži holesterol. Koristi se u različitim dijetama, a pogodan je i za osobe orijentisane na biljnu hranu. O tartufima se takođe govori da sadrže sve esencijalne aminokiseline potrebne za zdravu ishranu ljudi.
Foto: Shutterstock
Kako crni tartufi utiču na naše zdravlje?
1. Visok nivo vitamina C
Ovi “crni brilijanti” su bogati vitaminom C koji nam pomaže da ostanemo zdravi. Upravo zato tartufi doprinose dobrom zdravlju i pomažu da zaobiđemo bilo kakve bolesti poput kašlja ili groznice.
2. Imunitet i crni tartufi
Visok sadržaj vitamina i minerala u crnim tartufima dobar je način za jačanje imunog sistema. Ovo je posebno pogodno za one koji žele prirodnim putem da steknu imunitet i otpornost na bolesti.
3. Bogati su proteinima
Još jedna od važnih hranljivih materija koja se nalazi u crnim tartufima jesu proteini. Dakle, zdravstvene koristi ove namirnice sadržane su u izvoru proteina, što će takođe doprineti boljem funkcionisanju organizma. Unos proteina je takođe dobra podrška za poboljšanje rada mozga.
4. Crni tartufi u borbi protiv dijabetesa
Budući da crni tartufi sadrže nizak nivo glukoze i nemaju šećera, ova vrsta gljive je pogodna za one koje imaju dijabetes. Pored toga, blagotvorno deluje na nivo šećera u krvi kako bi se efikasno izbegli simptomi šećerne bolesti.
5. Poboljšava metabolizam
Vlakna koje crni tartuf sadrži čine ga pogodnim za poboljšanje rada creva. Ova vrsta pečurki blagotvorno deluje na mikrofloru i crevnu funkciju, što poboljšava probavni sistem i dovodi do lakšeg varenja.
6. Regeneracija kože
Vitamin B3 prisutan u sastavu crnih tartufa odgovoran je za normalnu regeneraciju epidermisa. Crni tartufi se čak koriste za izradu kozmetike, s obzirom na to da dovode do efekata kao što su podmlađivanje kože i proizvodnja kolagena i elastina.
7. Crni tartufi kao lek za impotenciju
Najvažnije svojstvo crnog tartufa je njegov uticaj na reproduktivni sistem čoveka. Veruje se da njegova upotreba u ishrani leči impotenciju kod muškaraca i povećava šanse da žena zatrudni.
Foto: Beobašta
Ajvar sa crnim tartufima – spoj tradicije i prestiža
Ukoliko ste srećnici kojima je u ruke dospeo ovaj delikates, čestitamo, jer recepata koji uključuju crne tartufe neće zafaliti, a odličan ukus je zagarantovan. Međutim, ako ste ljubitelj ovih pečuraka i želite da probate nešto novo, tačnije spoj starog i novog – ajvar sa crnim tartufima je idealna stvar za vas.
Činjenica je da je teško doći do tartufa koji mame svojim mirisom i otvaraju apetit svojim izuzetnim i neobičnim ukusom, ali sada je to moguće samo jednim klikom.