Čujete zujanje u ušima, a ne znate zbog čega? Možda imate Tinitus!

Čujete zujanje u ušima, a ne znate zbog čega? Možda imate Tinitus!

Da li vam se dešava da s vremena na vreme čujete pištanje, zujanje ili šuštanje u ušima, a ne znate koji je njihov uzrok? 

Foto: Pexels

Nema potrebe za brigom, takvi šumovi su sasvim normalna pojava i oni uglavnom nestanu posle nekoliko sekundi ili minuta.

Ukoliko ipak ti zvukovi koje čujete potraju duže od nekoliko sati, ili čaj traju danima, potrebno je da odete u zdravstvenu ustanovu i da obavite pregled. 

Ovakvi zvukovi ne moraju da ukazuju na oštećenje ili gubitak sluha, ali potrebno je da se urade audiometrijske metode ispitivanja čula sluha kako bi se tačno utvrdio njihov uzrok.

Sasvim je moguće da je u pitanju tinitus, jer osobe koje ga imaju ovo čuju šuštanje i zujanje u ušima. A u nastavu teksta ćemo reći nešto više o tinitusu, kako nastaje i da li postoje i koje su preventivne mere.

Šta je tinitus?

Tinitus je medicinsko stanje i ukoliko ga pacijent ima on čuje zvukove koji ne dolaze iz njegovog spoljašnjeg okruženja. Ovo stanje nije samo kada se čuje zujanje u ušima, već su prisutni i drugi zvuci: šištanje, cvrkutanje, pulsiranje ili neki drugi slični zvuci.

Za ovo stanje se uglavnom u narodu kaže “šum u ušima” ili “zujanje u ušima”, a svi prethodno navedeni zvuci, kao i neki drugi, mogu da se jave kod osoba koje imaju tinitus.

Tinitus u jako retkim situacijama nastaje sam od sebe i uglavnom nastaje kao uzročna posledica nekog drugog, skrivenog zdravstvenog problema sa čijim prisustvom u svom organizmu pacijent vrlo često nije ni upoznat. 

Za tinitus ne postoji lek, ali uz određene terapije i lekove, mogu se ublažiti zvukove koje pacijent čuje.

Veliki broj pacijenata koji imaju ovo medicinsko stanje posle nekog vremena se jednostavno naviknu na ove zvukove i oni im ne predstavljaju smetnju u svakodnevnom životu, dok 1 od 5 pacijenata ove zvukove opisuje kao neprijatne, ometajuće i uznemiravajuće.

Kod nekih pacijenata, zujanje može da bude toliko glasno da ometa njihovu koncentraciju i mogućnost opažanja zvukova koji dolaze iz spoljnog okruženja. A tinitus može da se javi u jednom ili u oba uha, može da bude neprestano prisutan ili da se javlja s vremena na vreme, dok intenzitet i jačina zvuka takođe može da varira.

Različite vrste tinitusa

Tinitus može da se javi u dva oblika: objektivni i subjektivni tinitus.

Subjektivni tinitus je češća varijanta i kod ove vrste, samo pacijent čuje zvukove u svom uhu, dok kod objektivnog tinitusa pored pacijenta i drugi ljudi mogu da čuju zvukove ukoliko se dovoljno približe uhu.

Objektivni tinitus nastaje usled abnormalno velikih krvnih sudova unutar i okolo uha. On je prevashodno redak i javlja se kod samo 1% pacijenata koji imaju tinitus.

Zašto nastaje tinitus?

Tinitus može da nastane usled različitih uzročnika. Čest uzrok su oštećenja nežnih slušnih ćelija usled buke ili prilikom traume praskom. Buka  može da bude i slušanje preglasne muzike, a naročito kada slušate duži vremenski period glasnu muziku sa slušalicama u ušima.

Pored ovih uzročnika koje smo nabrojali, uzroci nastanka tinitusa mogu biti i sledeći:

 

  • Operacija uva

 

  • Virusne infekcije
  • Poremećaji kičmenog stuba ili vrata
  • Problemi sa srcem
  • Problemi sa cirkulacijom
  • Staračka nagluvost
  • Korišćenje snažnih antibiotika
  • Povišen krvni pritisak

 

Da li je tinitus povezan sa gubitkom sluha?

Vrlo često se smatra da tinitus uključuje i gubitak sluha, ali on nije uzročnik za to, niti je gubitak sluha uzročnik tinitusa.

Veliki broj pacijenata koji imaju problema sa tinitusom, nemaju uopšte problem sa sluhom, niti gubitkom istog. Ali, s obzirom da tinitus vrlo često nastaje usled izloženosti glasnim zvukovima, deo pacijenata koji pate od tinitusa imaju i određeni nivo gubitka sluha.

Tinitus može i da se javi nakon samo jednog ekstremno glasnog i naglog zvuka i to se naziva trauma praskom. 

Foto: Pexels

Da li može da se uradi neka prevencija povodom tinitusa?

U pretežno najvećem broju slučajeva, tinitus nastaje zbog neočekivanih događaja, ali je takođe i bitno voditi računa o zdravlju ušiju i čuvanju sluha. 

Ono što možemo da uradimo jeste da izbegavamo glasne zvukove, koristimo zaštitu za uši ukoliko nas posao podrazumeva rad na bučnom mestu i održavati zdravlje naših krvnih sudova sa redovnim fizičkim aktivnostima.

Kako se dijagnostifikuje tinitus?

Ako duži vremenski period čujete zujanje ili neke drugove zvukove, neophodno je da se obratite doktoru radi obavljanja pregleda uha, a po potrebi se obavljaju i drugi pregledi kako bi se uočio uzrok pojave neprijatnih zvukova u ušima.

Dijagnostifikovanje tinitusa i sam pregled zavisi od stanja u kom se nalazite i u mogućnosti dijagnostifikovanja uzroka nastanka tinitusa, ukoliko je uzročnik neki drugi skriveni zdravstveni problem.

Terapija i lečenje tinitusa

Prethodno u tekstu smo rekli da ne postoji lek za tinitus, ali ukoliko je nastao usled nekih infekcija, u nekim situacijama može da se povuče ukoliko nestane uzročnik njegovog nastanka.

Nažalost, to je mali procenat, u većini slučajeva, tinitus ostaje i tada može da se pristupi lekovima koji ne mogu da reše ovaj problem, ali ga ublažavaju i smanjuju.

Ukoliko imate često zujanje ili zujanje, kao i druge zvuke u ušima koji traju duže, najbolje da se javite stručnjaku, kako bi se ustanovio uzrok nastanka zvukova i rešio problem ukoliko je to moguće.

 

Zatvoreno za komentare.