Da budu zdravi zubi - top 5 prijatelja i neprijatelja naših zuba

Da budu zdravi zubi – top 5 prijatelja i neprijatelja naših zuba

Jaki zdravi zubi veliki su luksuz u današnjem svetu šećera i veštačkih zaslađivača, a naša briga za stanje zuba sasvim je prirodna.

Foto: Shutterstock

Znamo da prekomerno konzumiranje slatkiša može dovesti do karijesa, a zavisnost od kofeina može prouzrokovati neugledne fleke. Na sreću, postoje proizvodi koji nisu samo sigurni za zube, već i vrlo korisni.

Jutarnja i večernja rutina pranja zuba obavezna je i o tome nema zbora, ali oni se mogu čistiti i na drugi način. Prema stomatolozima, čišćenje usta određenim proizvodima odličan je način za prevenciju karijesa i drugih bolesti zuba i desni. Predstavljamo vam „prirodne četkice za zube”!

Jabuke

Jedna jabuka dnevno i možete zaboraviti na zubara – ova fraza postala je svojevrsna izreka i čvrsto je pamte svi kojima je stalo do blistavog osmeha. „Vlaknasta kora jabuka pomaže u čišćenju zuba i deluje kao prirodni masažer desni.

Sočna pulpa takođe će pomoći u uklanjanju ostalih ostataka hrane između zuba. Naravno, ponekad se čak i komadići pulpe jabuke zaglave, stoga ne zaboravite na konac”, objašnjava britanska stomatološkinja Sakina Sajed.

No, ona upozorava da jabuka sadrži prilično visok udeo prirodnih šećera, pa nakon konzumiranja vredi isprati usta.

Foto: Shutterstock

Zeleniš i salate

Kelj, spanać i celer savršene su opcije za grickanje. Sadrže puno vlakana, a istovremeno su niskokalorične, sjajno uklanjaju ostatke hrane između zuba i, štaviše, sadrže kalcijum koji je toliko važan za jake zube.

„Privoleti decu da jedu dovoljno zelenog povrća može biti izazov, ali jedna od opcija je da u sendvič dodate kelj ili spanać umesto uobičajene zelene salateˮ, poručuje Sajed.

Šargarepa

Voće i povrće vlaknaste strukture dobro je za zube, ali šargarepa ima još nekoliko prednosti. Hrskavo povrće zahteva više napora pri žvakanju, što podstiče lučenje pljuvačke, što prirodno čisti zube. Osim toga, šargarepa je bogata vitaminima B grupe, koji sprečavaju razvoj gingivitisa – upale desni.

Foto: Shutterstock

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi se već dugo nazivaju superhranom zbog visokog udela zdravih masti i proteina, ali su korisni za zube na isti način kao i šargarepa – pojačan proces žvakanja podstiče lučenje pljuvačke. Osim toga, orašasti plodovi su bogati kalcijumom.

Sir

Ovo je prilično kaloričan proizvod, a kada ga koristite, trebalo bi znati meru. Ali, ako ne jedete previše sira, mali komadić će biti jako dobar za vaše zube. „Sir je bogat fosfatom i kalcijumom, koji jačaju zube i kosti te pomažu u ravnoteži pH u ustima. A to znači manje kiseline koja oštećuje gleđ i manje bolesti u ustima”, kaže Sajed.

Foto: Shutterstock

Za kraj, kao što smo i obećali, izdvojićemo i proizvode koje treba izbegavati, a to su: slatkiši, alkoholna i gazirana pića, sokovi i čips. Razlozi su jasni, i svode se na prevelike količine šećera koja stvara karijes, te lučenje kiseline i činjenice da zubi poprimaju tamnu neželjenu boju.

Zatvoreno za komentare.