Da li je bezbedno jesti proklijali krompir ?

Da li je bezbedno jesti proklijali krompir ?

Krompir je proklijao makar ga držali u podrumu, ili čak frižideru? Onda trebate da budete oprezni. Proklijali krompir može u sebi sadržavati toksičnu materiju solanin. Naučite kako da prepoznate onaj koji je još jestiv, uprkos klicama i kako onaj koji treba baciti.

Foto: Shutterstock

Ako stoji na tamnom i hladnom mestu krompir će duže ostati svež, no ipak, kome se nije dogodilo da mu krompir proklija pre no što smo stigli da ga upotrebimo?

Krompir gotovo svi uvek imamo kod kuće jer je stvarno praktična lukovica, sastavni je deo mnogih jela, a može se pretvoriti i u nekoliko potpuno različitih priloga: pire, pomfrit, kuvani s maslacem ili maslinovim uljem, pečen u rerni... Ukusan je, daje puno energije pa koji kilogram uvek imamo pri ruci.

Nije ni čudo da nam onda proklija, posebno jer većinom živimo u stanovima, ne znamo kako da ga smestimo na hladno pa proklija još i brže. I uglavnom to ignorišemo. Skinemo klice i pripremimo ga kako smo i zamislili. Ipak nije svaki proklijali krompir jestiv.

Foto: Shutterstock

Na šta treba obratiti pažnju?

Procenite koliko je krompir proklijao, malo, klice su kratke i nema ih puno ili su već fino zarasle? Naime, što ih je više to je u krompiru više solanina, blago toksične supstance koja kod ljudi može izazvati simptome poput glavobolje, dijareje i povraćanja.

Ako su klice izbile uprkos pravilnom skladištenju, najbolje je da pomnije pregledate krompir. Ako je gomolj, uz to što ima klice, mekan i naboran, vrlo je verovatno da u sebi ima veliku količinu solanina i ne bi smeo više da se jede.

Foto: Shutterstock

Ali ako je i dalje tvrd i ima svoju formu, a proklijao je tek na nekoliko mesta, slobodno ga jedite i dalje. Ali jedno je jasno, klice, jednako kao i delove krompira koji su zeleni treba ukloniti. Tada nema opasnosti po zdravlje, čak ni kod proklijalog krompira.

Hm, i da, nikad ga nemojte podgrejavati.

Zatvoreno za komentare.