Da li je to dobra ideja - evo zašto ceđenu pomorandžu ne treba piti ujutru

Da li je to dobra ideja – evo zašto ceđenu pomorandžu ne treba piti ujutru

Često na malim ekranima možemo videti scene savršenog doručka, čiji je neizostavni deo čaša ceđene pomorandže. Ipak, da li je ona ta kojom treba da započenemo dan?

Foto: Shutterstock

Tokom odrastanja mnogo puta smo imali priliku da čujemo koliko je vitamin C važan za naš organizma. Ipak, jutro nije najbolje vreme za unošenje ovog vitamina u ljudski organizam.

Kada popijete sok od pomorandže ili bilo koji drugi sok, šećer iz njega podiže nivo serotonina (hormona sreće), što vas čini srećnim na kratko. Ipak, zbog dejstva insulina koji se aktivira prilikom unosa soka, ubrzo će doći do pada šećera i energije. To je i razlog zašto unošenje voćnog soka ujutru nije baš najbolji izbor.

Prvo što unesete u organizam ujutru utiče direktno na vaše neurotransmitere i na to kako će vaš mozak funkcionisati. Stoga, veoma je važno da uz jutrarnji obrok unosite žitarice i orašaste plodove, a kao piće – isključivo vodu, piše Week.ba.

Zatvoreno za komentare.