Da li pijete previše kafe? Otkrijte uz jednostavan test s usnama

Da li pijete previše kafe? Otkrijte uz jednostavan test s usnama

Ispucale, ljuskaste usne prvi su znak dehidracije koju unos previše kafe uzrokuje, a to se vidi i na obojenom i suvom jeziku.

Foto: Shutterstock

Rešite problem dodatnim unosom vode, ali i zamenom koje šoljice beskofeinskom kafom.

Omiljeni napitak za razbuđivanje vezuje se uz gomilu rituala tokom dana, a mnogima predstavlja ideju opuštanja, odmora i suplementa za dodatnu energiju. No postoji granica kad je kafe previše - odnosno kad kofein radi štetu u organizmu.

Većina odraslih koji piju kafu konzumiraju oko 200 mg na dan (jedna do dve šoljice kafe), a 600 mg je gornja granica koju ne biste trebali prelaziti.

Najočitiji znakovi toga su glavobolja, razdražljivost i drhtanje ruku, kao i očigledni problemi sa spavanjem, odnosno nesanica. No pre nego što do toga dođe, postoji i jednostavniji način kojim možete otkriti unosite li previše kofeina.

Foto: Shutterstock

Test s usnama

Ključno je obratiti pažnju na usne. Stoga napravite test - zagledajte se u ogledalo i proučite svoje usne. Deluju li ispucalo i dehidrirano?

Potom isplazite jezik i pogledajte u njega - ako je on obojen i nije vlažan i deluje suvo i s brojnim linijama kao i usne, velike su šanse da pijete previše kafe, piše Mind&Body Green.

To se događa jer kafa deluje kao dijuretik, a ona jutarnja je ključna - sledi nakon što kroz razdoblje noći nismo unosili vodu.

Započnemo li dan šoljcom kafe bez vode i to nastavimo, velike su šanse da gubimo previše vode i unosimo previše kofeina, objašnjavaju stručnjaci.

Zbog toga je bolja ideja odmah nakon buđenja popiti dve pune čaše vode, a potom preći na kavu, jer kad smo dehidrirani kafa nas dehidrira još više.

Ako ste ljubitelj kafe i ne biste voleli da smanjite njen unos, stručnjaci savetuju da birate kafu bez kofeina ako u njoj uživate u većim količinama jer i ta vrsta kafe ima zdravstvene prednosti i obiluje antioksidansima kao i obična kafa.