Kako se motivisati za jutarnji trening

Kako se motivisati za jutarnji trening

Da li ste ikada primetili da kada vežbate ujutru, osećate se budnijim i produktivnijim tokom celog dana? To nije slučajnost - jutarnje razgibavanje višestruko je korisno za vaše telo i um.

Kao prvo, vežbanje ubrzava metabolizam i pospešuje gubitak kalorija. Drugo, ako prvo skinete vežbanje sa vašeg spiska dnevnih aktivnosti, nećete morati da brinete da li ćete imati vremena za fizičke aktivnosti u kasnijim časovima, ili da ćete ih morati odložiti ako nešto iskrsne. 

Nedavna istraživanja su pokazala da vežbanje pre doručka pomaže kod neželjenih efekata prejedanja. Istraživači su poredili tri grupe; prvu grupu činili su oni koji trče ili voze bicikl pre doručka, drugu grupu činili su oni koji nisu vežbali uopšte, dok su treću grupu činili oni koju se vežbali nakon pojedenog velikog obroka. Jedino pripadnici grupe koji su vežbali pre doručka nisu dobili na težini i nisu pokazivali znakove insulinske rezistencije.

Ako i vi mislite da je lakše reći nego uraditi, pokušajte sa ovih 10 trikova:

Premestite svoj časovnik/alarm

Časovnik, ili mobilni telefon koji vam služi kao alarm, pre spavanja ostavite na drugom kraju sobe. Tako ćete morati da ustanete iz kreveta kako bi ga ugasili. Kada ste već na nogama, biće vam mnogo lakše da se protegnete, odmah se obučete i krenete u laganu šetnju po komšiluku ili u teretanu na jutarnje razgibavanje. Kako biste se dodatno motivisali, kao melodiju alarma postavite pesmu iz vaše plejliste za vežbanje.

Pronađite partnera

I kada je vežbanje u pitanju, u društvu je uvek lakše. Dogovorite se sa svojim partnerom za vežbanje da se nađete u teretani u 8 časova ujutru, ili na teniskim terenima još ranije. Šanse da ćete odustati od vežbanja su znatno manje kada znate da vas neko čeka, jer ne želite da budete neko ko će da prespava ili da bude tako lenj da ustane i pokrene se.

Pronađite društvo u teretani

Ako još uvek nemate partnera sa vežbanje, sigurno je da ćete steći nekog posle nekoliko nedelja provedenih u teretani u jutarnjim terminima. Postaćete prisniji sa onima koji dolaze u istim terminima kao i vi. Radije ćete ustajati zato što znate da su svi oni tamo i da će se pitati šta je sa vama ako odsustvujete nekoliko dana. 

Postavite ciljeve

Nedeljom uveče kreirajte raspored vežbanja za narednu nedelju. Recite sebi da ćete ove nedelje ustajati u 6 časova ponedeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom i trčati 4 kilometara pre posla. Zakazujte vežbanja kao što zakazujete sastanke. Bićete dosledniji ako sve zapišete. Ako igrom slučaja preskočite trening, zapišite razloge koje ćete kasnije analizirati i pokušati da prevaziđete.

Slušajte muziku

Muzika je mnogima najveća inspiracija. Vaša plejlista sačinjena od omiljenih ili motivacionih pesama, može vam biti od velike pomoći pri jutarnjem razgibavanju. Istraživanja su pokazala da slušanje muzike vodi ka pozitivnom razmišljanju i smanjenju umora. Uz to se preporučuje slušanje bržih pesama na početku treninga, dok ove sporije treba ostaviti za kraj.

Pripremite se uveče

Kako biste ujutru bili što spremniji, opremu za trening spremite noć ranije, kako ne biste trošili vreme kada ustanete. Jedina mana jutarnjeg vežbanja je upravo vreme koje može biti ograničeno. Organizujte se tako da odmah možete krenuti da vežbate, ne gubeći vreme tražeći patike ili tegove.

Nagradite se

Ako ste ispunili ciljeve i ustajali rano da vežbate svakog određenog dana po sat vremena, učinite nešto lepo za sebe na kraju nedelje - zakažite manikir, pogledajte novi film u bioskopu ili idite na utakmicu. Pojedite omiljeni kolač, kupite novu opremu za vežbanje, posetite saunu, učinite nešto što vas motiviše za dalje vežbanje.

Podelite svoje planove

Zahvaljujući društvenim mrežama, svima možete reči o vašim jutarnjim treninzima. Postavite svoj plan vežbanja na Fejsbuk ili Instagram. Jednom kada to uradite, videćete da je značajno teže ne pridržavati ga se. Informišite prijatelje o svojim uspesima - recite im da ste isplivali čitav kilometar ili istrčali tri kilometara pre posla. Oni će sigurno biti impresionirani, što će vam doneti dodatnu motivaciju da se držite svog rasporeda.

Dajte sebi vremena

U početku će vam biti teško da ne isključite alarm i vratite se na spavanje umesto da iskočite iz kreveta kako biste trčali ili vežbali u teretani. Ali posle nekoliko nedelja, telo će se naviknuti na jutarnji raspored vežbanja i biće vam lakše da se probudite i uputite se ka teretani ili stazi za trčanje. Redovno vežbanje utiče na kvalitet sna, pa će i ustajanje biti mnogo lakše.

Hranite se zdravije

Pre treninga možete pojesti bananu ili šaku badema, kako bi ste telu obezbedili potrenu energiju za vežbanje. Posle treninga, spremite sebi pravi doručak kao nagradu za postignute rezultate. To ne podrazumeva testenine ili pržena jaja i slaninu, jer ovakve namirnice mogu poništiti vaše rezultate. Pripremite sebi zdrav doručak sa proteinskim namirnicima, voćem, povrćem i orašastim plodovima.

Pokrenite se već danas i rezultati sigurno neće izostati!