Jabuke sadrže više ugljenih hidrata nego hleb!

Jabuke sadrže više ugljenih hidrata nego hleb!

Kada razmišljamo o tome od čega se najviše gojimo i koju hranu, odnosno koje njene sastojke, treba da izbegavamo, kako bismo skinuli koji kilogram viška, prva misao jesu ugljeni hidrati. A druga hleb i slatkiši, kao namirnice koje sadrže najviše ugljenih hidrata. 

Photo:pixabay

Međutim, kako piše "Hafington post", stvari nisu tako jednostavne, pa ljudi koji se trude da izbegavaju ugljene hidrate ne bi trebalo da se boje i izbegavaju samo hleb i slatkiše, već i neke druge, potpuno neočekivane namirnice. Među njima su verovali ili ne - i jabuke. Jedno parče hleba od celih žitarica sadrži oko 15 grama ugljenih hidrata, dok jedna jabuka prosečne veličine sadrži, čak 20 grama, što je svakako veliko iznenađenje.

Photo: pexels

Prema pisanju tog portala jedno jaje sadrži samo 0,1 gram ugljenih hidrata dok u 100 grama bundeve ima sedam grama, a u 100 grama brokolija 1,3 grama.

Photo:pixabay

U pola šolje sirove testenine nalazi se 28 grama ugljenih hidrata a u šolji gustog jogurta oko 16 grama.

Photo: shutterstock

Očekivane namirnice koje sadrže više ugljenih hidrata od hleba su čips sa 26 grama, zatim gazirana pića sa 30 do 40 grama, kao i lisnata testa, kao što je recimo kroasan, koji ima oko 24 grama ugljenih hidrata.

Photo: pixabay

Posle ovih donekle neočekivanih informacija i podataka, ostaje preporuka da u vrelim letnjim danima, ukoliko želite da izbegnete ugljene hidrate, redovno konzumirate lubenicu, dinju ili breskvu. Kod njih je sastojak ugljenih hidrata veoma nizak, manji od po deset grama a njihova ponuda na pijacama i supermarketima je zaista bogata. Kada je reč o povrću sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, slobodno jedite šampinjone ili spanać i nemojte se plašiti da ćete se udebljati.

Photo:pixabay

Zatvoreno za komentare.