Za vreme pandemije koronavirusa mnogi ljudi se pitaju trebamo li da jedemo van kuće i da li je to uopšte neophodno i efikasno?
Foto: Shutterstock
Novi koronavirus, COVID-19 prepoznat je kao globalna pandemija. Vlade raznih zemalja preduzimaju stroge mere kako bi suzbile širenje bolesti na svoje stanovništvo.
Kako se javna mesta i obrazovne institucije podvrgavaju obaveznom zatvaranju, kompanije sve više preporučuju rad od kuće za zaposlenike koji pate od simptoma virusa, piše Food.ndtv.com.
Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sa sedištem u SAD-u, "smatra se da se koronavirus širi respiratornim kapljicama s osobe na osobu. Trenutno nema dokaza koji bi podržavali prenos COVID-19 hranom".
S ovim navodima saglasna je i nutricionistkinja Rupali Data.
Foto: Shutterstock
"Ovo je kapljična infekcija koja prelazi s čoveka na čoveka. To nije bolest koja se prenosi hranom. Dakle, hrana sama po sebi nije problem", rekla je Data.
Mnoge površine s kojima se susreću gosti i zaposlenici restorana moraju se očistiti. To je upravo ono što propisuje Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) u svojim smernicama o koronavirusu.
"Proizvođači hrane regulisani od strane FDA-e moraju održavati čiste prostore, uključujući, prema potrebi, čiste i dezinfikovane površine za kontakt s hranom i imati planove za sigurnost hrane", preporučuje FDA.
Takođe se preporučuje rutinsko čišćenje svih površina koje se često dodiruju na radnom mestu. Sami restorani imaju za cilj održavati standarde čistoće i higijene.
Primer u ovom slučaju bio bi gigant brze hrane McDonald's, koji je preduzeo niz mera kako bi osigurao sprečavanje širenja koronavirusa.
Foto: Shutterstock
Sekretar McDonalds'a rekao je Washington Post-u: "Zdravlje i dobrobit naših ljudi, mušterija i naše zajednice naš je najveći prioritet i utiče na naše odlučivanje".
Uvek je bolja ideja izbegavati ići u prepune restorane. To je u skladu s opštim smernicama i preventivnim merama koje izdaju zdravstvena regulatorna tela poput Svetske zdravstvene organizacije (WHO).
Nadalje, hrana koja se jede uvek treba biti potpuno kuvana kao mera opreza. Rupali Data objašnjava:
"Hrana nije problem. Problem su samo ljudi koji se okupljaju i higijena zaspolenih u restoranu. Samo da biste bili na sigurnijoj strani, bolje je izbegavati sirovu hranu ili nekuvanu hranu.
Uzimajte jela koja su u potpunosti kuvana u indijskom stilu". U svakom slučaju, hranu uvek možete naručiti.