Da li treba jesti van kuće ili naručivati hranu za vreme pandemije koronavirusa

Da li treba jesti van kuće ili naručivati hranu za vreme pandemije koronavirusa

Za vreme pandemije koronavirusa mnogi ljudi se pitaju trebamo li da jedemo van kuće i da li je to uopšte neophodno i efikasno?

Foto: Shutterstock

Novi koronavirus, COVID-19 prepoznat je kao globalna pandemija. Vlade raznih zemalja preduzimaju stroge mere kako bi suzbile širenje bolesti na svoje stanovništvo.

Kako se javna mesta i obrazovne institucije podvrgavaju obaveznom zatvaranju, kompanije sve više preporučuju rad od kuće za zaposlenike koji pate od simptoma virusa, piše Food.ndtv.com.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sa sedištem u SAD-u, "smatra se da se koronavirus širi respiratornim kapljicama s osobe na osobu. Trenutno nema dokaza koji bi podržavali prenos COVID-19 hranom".

S ovim navodima saglasna je i nutricionistkinja Rupali Data.

Foto: Shutterstock

"Ovo je kapljična infekcija koja prelazi s čoveka na čoveka. To nije bolest koja se prenosi hranom. Dakle, hrana sama po sebi nije problem", rekla je Data.

Mnoge površine s kojima se susreću gosti i zaposlenici restorana moraju se očistiti. To je upravo ono što propisuje Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) u svojim smernicama o koronavirusu.

"Proizvođači hrane regulisani od strane FDA-e moraju održavati čiste prostore, uključujući, prema potrebi, čiste i dezinfikovane površine za kontakt s hranom i imati planove za sigurnost hrane", preporučuje FDA.

Takođe se preporučuje rutinsko čišćenje svih površina koje se često dodiruju na radnom mestu. Sami restorani imaju za cilj održavati standarde čistoće i higijene.

Primer u ovom slučaju bio bi gigant brze hrane McDonald's, koji je preduzeo niz mera kako bi osigurao sprečavanje širenja koronavirusa.

Foto: Shutterstock

Sekretar McDonalds'a rekao je Washington Post-u: "Zdravlje i dobrobit naših ljudi, mušterija i naše zajednice naš je najveći prioritet i utiče na naše odlučivanje".

Uvek je bolja ideja izbegavati ići u prepune restorane. To je u skladu s opštim smernicama i preventivnim merama koje izdaju zdravstvena regulatorna tela poput Svetske zdravstvene organizacije (WHO).

Nadalje, hrana koja se jede uvek treba biti potpuno kuvana kao mera opreza. Rupali Data objašnjava:

"Hrana nije problem. Problem su samo ljudi koji se okupljaju i higijena zaspolenih u restoranu. Samo da biste bili na sigurnijoj strani, bolje je izbegavati sirovu hranu ili nekuvanu hranu.

Uzimajte jela koja su u potpunosti kuvana u indijskom stilu". U svakom slučaju, hranu uvek možete naručiti.