Da li vam se desilo da vam se vrti u glavi kada naglo ustanete? Evo zvog čega se to dešava

Da li vam se desilo da vam se vrti u glavi kada naglo ustanete? Evo zvog čega se to dešava

Bilo da radite od kuće ili u kancelariji, mnogi poslovi zahtevaju da dugo sedite. Povremeno možete osetiti da se osećate čudno, da vam se vid magli ili imate vrtoglavicu nakon što se desi naglo ustajanje.

Foto: Shutterstock

Prema klinici Mejo, ortostatska hipotenzija poznata je kao posturalna hipotenzija ili oblik niskog krvnog pritiska koji se javlja kada ustanete posle dugog ležanja ili sedenja, piše RTS.

Ostali simptomi ovog stanja uključuju zamagljen vid, slabost, a u težim slučajevima konfuziju, nesvesticu i mučninu.

Kako navode stručnjaci sa Klivlendske klinike, razlog za ovu pojavu je što krvni pritisak brzo opada dok telo menja položaj iz sedećeg u uspravan položaj.

"Uobičajeno, krvni sudovi u donjem delu tela se sužavaju kada ustajemo, a krvni pritisak previše pada pri promeni položaja tela", istakao je kardiolog Gaj Maieda, za Everiday Healt.

Ako se ovaj proces ne odvija dovoljno brzo, dotok krvi u mozak može se smanjiti, što dovodi do vrtoglavice i osećaja nesvestice. Ortostatska hipotenzija može biti simptom i drugih stanja u našem organizmu.

Kako navode istraživači sa klinike Mejo, ljudi koji su anemični, imaju deficit vitamina B12, Adisonovu bolest ili bolest štitne žlezde, imaju veći rizik da steknu ovu hipertenziju.

Rizik povećavaju i srčane bolesti i depresija.

Dehidracija je često veliki uzrok ortostatske hipotenzije, jer nedostatak vode može smanjiti količinu krvi koja kruži kroz vene.

Ako se ove pojave dešavaju često i duže vreme, trebalo bi posetiti lekara.

Zatvoreno za komentare.