Da li ste jedni od onih koji se najedu pa odmah legnu na krevet da odmore? Posle ovog teksta, shvatićete koliko je to opasno po zdravlje i prestaćete, koliko god da vam prija.
Stručnjaci otkrivaju još navika koje mnogi čine odmah posle obroka i uživaju u tome, ni ne sluteći da im to može skratiti životni vek.
Pušenje
Pušenje je dovoljno loše samo po sebi – a odmah nakon jela je 10 puta lošije! Ako već ne možete bez cigareta, trebalo bi da pričekate nekoliko sati dok ne zapalite nakon jela. Nikotin se veže za kiseonik koji vaš organizam koristi za probavu. U tom slučaju vaše telo počinje da apsorbuje kancerogene. Pušenje odmah nakon jela ima jednak učinak kao da pušite 10 cigareta odjednom te znatno povećava rizik od raka creva i pluća.
Nikad u krevet nakon obroka
Ležanje ili dremanje nakon jela omiljena je aktivnost miliona ljudi. Međutim, ta navika nije baš zdrava – kad legnemo, probavni sokovi iz želuca vraćaju se u jednjak zbog gravitacijske sile. Zbog svoje kiselosti ti sokovi mogu spaliti unutrašnji sloj jednjaka, što uzrokuje refluks kiseline.
Ne žurite pod tuš
Nakon obroka najbolje je čekati najmanje 30 minuta, pa onda na tuširanje. Probavnom sistemu je potrebno mnogo energije i protoka krvi u našem telu - kada ste pod toplom vodom krv teče prema površini kože, a onda pati probava.
Nemojte piti čaj
Čajevi su zdravi, ali ispijanje čaja nakon obroka može poremetiti apsorpciju gvožđa u telu. Čaj sadrži taninsku kiselinu koja se veže za gvožđe i belančevine iz hrane pa može smanjiti apsorpciju gvožđa za 87 odsto. To na kraju uzrokuje anemiju.
Jedite voće pre jela, a ne posle
Voće i povrće moraju biti neizostavni sastojci našeg dnevnog menija. Ali, retko ko naglasi da konzumiranje voća odmah nakon obroka može biti štetno. Potrebno mu je oko 20 minuta da prođe od želuca do creva gde se vari. Izbegavajte da jedete voće posle obroka, ono se zaglavi sa hranom i ne doputuje do creva na vreme.
Izbegavajte hladnu vodu
Razlog je vrlo jednostavan - hladna voda ne dopušta hrani da se vari, jer uzrokuje skupljanje hrane, dok topla voda pomaže u apsorbovanju hranjihivh sastojaka.