Kravlje mleko je ubedljivo najhranljivije. Međutim, koja alternativa je najzdravija ako ste intolerantni na laktozu?
Photo: Pixabay
Biljna mleka prodaju se već decenijama i promovišu se zdrava, a posebno su usmerena na one koji su intolerantni na laktozu. Uprkos tome, malo je istraživanja koja su rađena kako bi se utvrdilo koliko su koja biljna mleka zdrava.
Photo: Pixabay
Nova studija "Mekgil" univerziteta istražila je četiri biljna mleka koja su najrasprostranjenija - sojino, pirinčano, kokosovo i bademovo mleko, i uporedila hranljive vrednosti sa kravljim mlekom.
Nakon kravljeg, koje je ubedljivo najhranljivije, sledi sojino mleko koje je pobednik u "biljnoj kategoriji".
Sojino mleko
Photo: Pixabay
Ovo biljno mleko povezuje se sa antikancerogenim delovanjem zbog toga što sadrži dosta izoflavona. Sadrži osam grama proteina na 240 mililitara, 330 miligrama kalcijuma i 4,5 grama masti.
Pirinčano mleko
Photo: Pixabay
Ne sadrži laktozu, zbog čega je odlična alternativa za one koji su alergični na soju i bademe.
U 240 mililitara pirinčanog mleka nalazi se gram proteina, 2,5 grama masti i 315 miligrama kalcijuma.
Ipak, pošto sadrži dosta ugljenih hidrata (26 grama na 240 mililitara), a malo hranljivih sastojaka, ne smatra se najboljom alternativom kravljem mleku.
Kokosovo mleko
Photo: Pixabay
Ovo mleko ima veoma široku primenu u azijskoj kulturi. Kokosovo mleko smatra se zdravim, posebno zato što pomaže u snižavanju nivoa lošeg holesterola koji se povezuje sa kardiovaskularnim bolestima.
Međutim, ovo mleko ne sadrži proteine, na 240 mililitara sadrži 4,25 grama masti, gram ugljenih hidrata i 220 miligrama kalcijuma.
Bademovo mleko
Photo: Pixabay
Bademi sadrže dosta monozasićenih masnih kiselina koje se smatraju korisnim u mršavljenju i kontroli telesne težine, ali i smanjuju nivo lošeg holesterola.
U 240 mililitara bademovog mleka nalazi se gram proteina, isto toliko ugljenih hidrata, 2,5 grama masti i 330 miligrama kalcijuma.