"Daš" dijeta je već 8. godinu proglašena najboljom, a ovu lekari izričito zabranjuju!

„Daš“ dijeta je već 8. godinu proglašena najboljom, a ovu lekari izričito zabranjuju!

Američki stručnjaci objavili su listu najboljih i najgorih dijeta koje se trenutno savetuju.

 Foto: Shutterstock

Vrlo popularna dijeta "Daš" proglašena je 8. godinu zaredom za najbolju, budući da se zasniva pretežno na voću, povrću i integralnim žitaricama, a izbegavaju se slatkiši, slatki napici i crveno meso. 

Nutricionisti su u okviru istraživanja analizirali čak 38 najpopularnijih dijeta u svetu. 

 Foto: Shutterstock

Prilikom sastavljanja liste proučavani su različiti faktori, uključujući stepen lakoće pridržavanja dijete, koliko je dijeta hranljiva, bezbedna, efikasna za gubitak kilograma i u kojoj meri štiti od dijabetesa i bolesti srca. 

Stručnjaci sa Univerziteta Harvard su u decembru 2017. proglasili Daš dijetu najboljim lekom za osobe koje pate od visokog pritiska jer se pokazalo da pozitivno utiče na smanjenje kilaže i poboljšava mentalno zdravlje. 

Daš dijeta prvobitno je nastala kao način ishrane za osobe s visokim krvnim pritiskom, ali zbog svoje bezbednosti i hranljivosti ponela epitet najbolje. Naučnici ističu da su prednosti mediteranske i Daš dijete u tome što nisu restriktivne, za razliku od mnogih drugih dijeta. 

Osim toga, nije teško pridržavati ih se, a odlično su izbalansirane i nude i ukusne stvari, između ostalog i crveno vino. 

A koje su najgore?

S druge strane, ketogena dijeta i "Dijeta 30 dana" (Whole 30) su zbog svoje visoke restriktivnosti proglašene najmanje bezbednim i efikasnim. 

Ketogena dijeta zasniva se na niskom unosu ugljenih hidrata, i umerenom i visokom unosu proteina i masti. 

Dijeta 30 dana eliminiše unos šećera, alkohola, žitarica, mahunarki, soje i mlečnih proizvoda u trajanju od mesec dana. 

Naučnici upozoravaju da ove restriktivne dijete nude brz gubitak kilograma, ali donose i veliku opasnost od ponovnog povratka na staru kilažu.

Zatvoreno za komentare.