Decembarske namirnice koje čuvaju naše zdravlje

5 decembarskih namirnica koje čuvaju naše zdravlje

Zima je vreme kada najčešće unosimo i do 30 posto više kalorija nego tokom drugih godišnjih doba, ali većina hrane koju unosimo nema veliku hranljivu vrednost već se svodi na šećere i masnoće.

Foto: Shutterstock

Nutricionisti ističu da je vrlo važno i u decembru voditi računa o zdravoj ishrani koja je potrebna da bi se organizam zaštitio prehlade i gripa. Za to je potrebno odabrati sezonske namirnice koje donose najviše koristi.

Pečurke

Ova zdrava namirnica ima bogat ukus, a sadrži vrlo malo kalorija. Naučne studije su pokazale da pečurke imaju antivirusna i protivupalna svojstva, a neke vrste poput shitaki gljiva deluju na snižavanje holesterola i povećavaju odbranu imuniteta od karcinoma.

Foto: Pixabay

Antioksidansi koje gljive sadrže štite od srčanih bolesti, prevremenih znakova starenja i moždanog udara. Jedan od načina za dobijanje najviše zdravstvenih dobrobiti iz pečuraka je priprema salate. Pečurke blago propržite, začinite s malo maslinovog ulja i belog luka i servirajte na raženom hlebu ili brusketima, savetuju nutricionisti.

Kelj 

Kelj je odličan izvor vitamina K koji igra važnu ulogu u izgradnji zdravih kostiju. Dokazano je da vitamin K štiti organizam od više oblika demencije, uključujući i Alchajmerovu bolest.

Foto: Pixabay

Najbolji način za pripremu kuvani kelj, a alternativa je varivo od kelja. Budite oprezni i ga nemojte ga prekuvati, jer se tako iz ovog vrednog povrća gube hranjivi sastojci, ističu nutricionisti.

Brokoli

Ova namirnica se smatra najvećim zaštitnikom organizma od brojnih vrsta raka, prvenstveno zahvaljujući bogatstvu antioksidansa koje sadrži. Smanjuje upalne procese u telu i podstiče imunitet na bolji rad jer je bogata vitaminom C.

Foto: Pixabay

Čak i zamrznuti brokoli je bogat vitaminima, posebno beta karotenom. U zimskoj varijanti najbolji način za uživanje u brokoliju je supa.

Celer

Celer je bogat vlaknima koja podstiču zdravu probavu i štite od karcinoma želuca i creva. Vrhunac sezone celera je u decembru, pa je ovo idealno vreme za uživanje u toj superzdravoj namirnici. Postoje dokazi da celer dobro utiče na reumu, ali i eliminaciju viška vode iz organizma i smanjenje celulita.

Foto: Pixabay

Najbolji način za pripremu je sok od sirovog korena celera, a ako želite da budete kreativni propržite celer s malo maslinovog ulja i uz sveže biljne začine. Celer možete i narendati kao dodatak svežim salatama.

Beli luk

Antibiotik među povrćem, beli luk je odavno poznat po svojim zdravstvenim dobrobitima, posebno u borbi s virusima i bakterijama. Alicin koji se nalazi u belom i crnom luku, štiti ćelije od nepravilnog razvoja, pa tako i nastanka raka.

Foto: Pixabay

Iako postoje brojni dodaci ishrani koji sadrže beli luk, najbolji način je ipak jesti ga sirovog, posebno u kombinaciji s ribom, morskim plodovima i svežim salatama.

Zatvoreno za komentare.