Deset saveta uz koje će vaša ishrana biti savršena

10 saveta uz koje će vaša ishrana biti savršena

Stalno slušamo o tome koliko je važno šta, kada i koliko jedemo. U najkraćem, ti saveti bi mogli da se svedu na sledećih 10. 

Foto: Shutterstock

1. Prvi obrok je najbolje uzeti oko sat vremena nakon ustajanja i nikako ga ne bi trebalo preskakati. Doručak je najvažniji obrok jer nam daje energiju za novi dan, a neophodan je i zbog regulisanja metabolizma.

2. Između obroka ne bi trebalo da prođe manje od tri ni više od pet sati.

3. Ne treba uzimati preobilne obroke hrane, već ih rasporediti u pet manjih, tri glavna i dve užine. Užine mogu da budu i sasvim lagane, voćne.

Foto: Shutterstock

4. Hranu treba dobro žvakati, jer se na taj način želucu olakšava posao i poboljšava probava. Lekari kažu da svaki zalogaj treba žvakati 32 puta, što baš i nije malo a i ko će da broji, ali svi znamo kada smo dobro sažvakali hranu, a kada baš i ne.

5. Poslednji obrok u toku dana bi trebalo uzeti oko 18, 19 časova, u svakom slučaju pre 20 časova. 

6. Iako smo naviknuti da vodu pijemo posle jela, ili što je još gore tokom samog obroka, lekari kažu da bi redosled valjalo obrnuti i čašu vode popiti pre jela.

Foto: Shutterstock

7. Voće se ne jede neposredno nakon jela, nego barem dva sata kasnije. Ovo zato što se ono ne vari u želucu već u tankom crevu i zato kada se uzme odmah posle obroka, ne može ni da prođe do tankog creva i praktično truli, dok se put ne oslobodi.

8. Posle obroka je dozvoljena mala količina alkohola, recimo jedna čaša i to najbolje vina, jer ono ne ometa varenje drugih namirnica, a uzeto posle obroka dobro utiče na kardiovaskularni sistem. 

9. Paziti da se namirnice u obrocima tako rasporede da se tokom dana unese dovoljno ugljenih hidrata, proteina, belančevina, vitamina, minerala.

Foto: Shutterstock

10. Takođe i da se ne kombinuju namirnice koje se ne slažu. Tako namirnice koje su veoma bogate belančevinama kao što su crvena mesa, sir, mleko, jaja ne treba kombinovati sa namirnicama koje sadrže puno skroba.

Takve su krompir, brašno, mahunarke. Kombinovanjem ovih namirnica neke bi ostale nesvarene ili nedovoljno svarene.

Zatvoreno za komentare.