Dijeta koja traje samo 3 sata!

Dijeta koja traje samo 3 sata!

Ne, to nije dijeta u kojoj možete smršati za tri sata. Reč je o dijetnom planu koji se bazira na strogom tajmingu. Dakle, nije toliko važan izbor namirnica koje smete jesti već je najvažnije da ih jedete u tačno propisanom vremenu.

 Foto: Shutterstock

Autor ove dijete je Dž. Kruz, novinar koji se dugi niz godina bavi temama fitnesa i zdravog života, prenose beogradski mediji. Doručkujte jedan sat nakon buđenja. Posle toga jedite na svaka tri sata. Prestanite da jedete tri sata prije spavanja. Autor tvrdi da ovakav način ishrane podstiče vaš metabolizam da ubrzano radi, povećava vam nivo energije i smanjuje apetit.

Ima dosta ljudi koji su uspeli da izgube kilograme pomoću ove dijete, ali stručnjaci se još nisu usaglasili da li se rad metabolizma poboljšava ako se sa uobičajena tri obroka pređe na pet ili šest dnevno.

Šta možete jesti?

Porcije su važne koliko i tajming, kaže autor. Važno je na koji način vizuelizujete hranu. Zamislite veliki tanjir, a na njemu sljedeća četiri pojma: Rubikovu kocku, koja predstavlja porciju ugljenih hidrata za doručkom, ručkom i večerom.

 Foto: Shutterstock

Špil karata koje simbolizuju proteine koji su vam potrebni, a namirnice kroz koje ćete dobiti dovoljno proteina možete sami birati – svejedno je da li je to piletina, sir, jaja ili riba. Sledeći pojam je kafena kašičica. Ona predstavlja količinu masnoće koja vam je dnevno potrebna. Tu masnoću možete dobiti iz salatnog preliva, putera, maslinovog ulja ili bilo koje druge masnoće koja vam odgovara. Tri DVD-a – to predstavlja količinu voća koju treba da pojedete uz svaki obrok.

Autor smatra da nema loše hrane, već samo loših i neodgovarajućih porcija. Ako pažljivo pristupite ovom vizuelnom metodu, trebalo bi da je svaki glavni obrok izbalansiran na oko 400 kalorija. Dakle, jednostavno je – naučite da jedete pravu količinu jela i u pravo vreme i – smršaćete.

Kako ovo funkcioniše?

Kao što naziv dijete kaže, sve je u tajmingu. Na primer: doručak u 7, potom tri sata kasnije užina od 100 kalorija, tri sata nakon toga je ručak, za tri sata još jedna užina od 100 kalorija i tačno za tri sata večera. Kada jedete na svaka tri sata, vaše telo se uči da mu metabolizam stalno i redovno radi, tako da organizam konstantno sagoreva masnoće.

 Foto: Shutterstock

Stručnjaci kažu da ova dijeta može odgovarati nekim ljudima i zaista biti efikasna. Ako vam nije problem da jedete na vreme i u kratkim intervalima, pokušajte, možda ste baš vi jedan od uspešnih.