Zbog prekomernog unošenja hrane i pića neophodna je detoks dijeta, a ovo su najbolje namirnice koje će vam pomoći da se vratite u formu i svakodnevnu prehrambenu rutinu.
Foto: Shutterstock
Svi znamo da se naše telo sastoji i od vode. Stoga svakodnevno moramo unositi kvalitetnu (filtriranu) vodu u naše telo.
Ne treba čekati dok se razvije osećaj žeđi, jer smo tada već dehidrirani, nego redovno pijuckati malo vode.
Savet:
Obavezno nosite sa sobom bocu (poželjno bi bilo staklenu) s filtriranom vodom.
Uz vodu jedan od napitaka koji se preferira u procesu detoksikacije je biljni čaj. Zeleni, žuti čaj, čaj od koprive…
Bilo koji čaj da izaberete, u svakom slučaju će biti bolje rešenje od gaziranih napitaka i sokova prepunih šećera.
Njihovo diuretsko delovanje pogodno će delovati na odstranjivanje svega nepotrebnog iz organizma.
Savet:
Nemojte kupovati gotove čajeve u filter kesicama, nego pravite čajeve od rinfuz biljnog materijala i pripremite svoju omiljenu kombinaciju.
Cvekla sadrži važne bioaktivne materije (beatin i polifenoli) koje imaju mnogo povoljnih učinaka na naš organizam, a jedan od najbitnijih je povećanje antioksidativnih enzima.
Takođe deluju povoljno na jetru, koja je zadužena za preradu više-manje svega što unesemo u organizam.
Foto: Pixabay
Savet:
Kuvanjem se gubi većina važnih sastojaka u cvekli zbog čega bi je trebalo jesti sirovu.
Možete isprobati kombinaciju soka šargarepe, cvekle i jabuke ili napraviti salatu od sirove cvekle, jabuke, jabukovog sirćeta, soli i bibera.
Sok od svežeg celera bogat je elektrolitima koji su bitni za održavanje normalnih funkcija ćelija i hidraciju organizma.
Osim toga, sadrži minerale poput kalijuma, magnezijuma, natrijuma i gvožđa, što povoljno deluje na organizam, odnosno alkalizuje organizam.
Savet:
Natrijum u celeru pomaže pri odvikavanju od grickanja slane hrane. Celer takođe štiti od tumora debelog creva.
Čija semenke se obično koriste kao zgušnjivač kod pripreme veganskih i bezglutenskih obroka, posebno deserta, ali one su veliki izvor proteina, omega 3 masnih kiselina, mangana, fosfora i triptofana, odnosno materije koja utiče na poboljšanje raspoloženja.
Preporučuju se i dijabetičarima i osobama s hiperlipoproteinemijom, odnosno povećanom količinom holesterola u krvi.
Savet:
Isprobajte čija puding ili dodajte semenke u jogurt ili voćni smuti.
Citrusno voće limun, narandža, mandarina, limeta i grejp su najpoznatiji po velikim količinama vitamina C, jednog od značajnijih antioksidanasa.
Citrusi su odlični alkalizatori organizma i sadrže veliku količinu vlakana koja pomažu u održavanju zdravlja probavnog sistema.
Savet:
Dan započnite sokom od svežeg limuna koji ćete pomešati s filtriranom vodom.
Povrće iz porodice kupusnjača kao što su brokoli, karfiol i kupus poboljšava učinak enzima koji su bitni u detoksikaciji jetre.
Prepuni su vlakana, koja deluju poput četke odstranjujući sve štetne materije iz creva. Veliki broj studija dokazao je delotvornost kupusnjača u prevenciji brojnih malignih bolesti.
Savet:
Kuvajte ih kratko na pari, tako ćete organizmu obezbediti sve aktivne tvari iz kupusnjača.
Jabučni pektin je vlakno topivo u vodi koje osigurava urednu funkciju probavnog trakta, posebno creva, gde svojim efektom četke sprečava nastanak malignih oboljenja creva.
Foto: Shutterstock
Savet:
Jedna jabuka na dan, tera doktora iz kuće van, stara poslovica.
Studije su pokazale da korijander ima sposobnost vezivanja teških metala kao što su živa, kadmijum, uranijum i aluminijum koji se nakupljaju u organizmu.
Teški metali u organizam dolaze putem hrane, disanjem ili kroz kožu, a imaju loš uticaj na celokupni organizam. Korijander pomaže u eliminaciji tih metala, a osim toga čuva glavne organe za detoksikaciju: bubrege i jetru.
Savet:
Obavezno dodajte korijander u vaše sokove i smutije.
Alge, naročito modrozelene alge tipa spirulina, su bogate proteinima i mineralima te deluju alkalizirajuće na organizam.
Takođe, pomažu u odstranjivanju teških metala iz organizma.
Osobe koje imaju problema sa štitnom žlezdom moraju se obavezno savetovati s lekarom pre početka korišćenja algi.
Savet:
Dodajte prah spiruline u smutije.
Bilo da se odlučite na tople ili hladne supe, neka glavni sastojak bude povrće, što raznovrsnije i u što većim količinama uz dodatak maslinovog ulja.
Foto: Shutterstock
U periodu detoksikacije obavezno povećajte unos voća i povrća kako biste dobili potrebne doze vitamina i minerala koji su nakon nezdrave hrane neophodni vašem organizmu.
Belo brašno i šećer izbacite na nedelju dana. Nutricionisti preporučuju da smanjite i unos mleka, mlečnih proizvoda, kafe i alkohola.