Da je doručak najvažniji obrok u toku dana, to znaju i vrapci na grani. Međutim, ako biste jeli ekstremno obiman doručak pre devet sati ujutru, mogli biste da smršate deset kilograma za mesec dana.
"Dijeta Veliki doručak" nalaže da obrok imate 15 minuta nakon ustajanja. Na taj način "zapalićete" metabolizam kombinacijom proteina i ugljenih hidrata.
Autor ove dijete Daniela Jakubovič predlaže da dan započnete omletom s 3 belanca, 50 grama sira, 50 grama šunke i povrća. Zatim bi trebalo da pojedete pola mafina sa sirom, pahuljice sa 200 mililitara mleka i napitak od jagode i čokoladnog kolača.
- Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah. Doručak od 600 do 850 kalorija pre 9 sati ujutro je savršen saveznik metabolizma i drastično podstiče mršavljenje, uvodi u red hormone i sagoreva masne naslage. Za mesec dana na ovaj način možete da skinete do 10 kilograma - kaže Jakubovič u svojoj knjizi "Dijeta velikog doručka".
Kod strožije verzije "Dijete Velikog doručka" za doručak se unosi oko 600 kalorija, a za ručak i večeru do 300 kalorija.
Olga Hagdžić, nutricionista ističe da ritam života nalaže dinamiku tako da je doručak za većinu jedini obrok koji imamo kod kuće. Prema njenoj preporuci, idealan doručak je sendvič sa maslacem i marmeladom, šolja jogurta ili voćnog soka, dve trećine šolje kornfleksa ili muslija sa suvim voćem u 200 mililitra niskomasnog jogurta ili voćnog soka.
- Kvalitetan doručak je veoma važan. Jedan od predloga je i kuvano jaje, parče šunke, tost hleb, čaj, zatim sendvič sa niskomasnom pavlakom, šunkom i zelenom salatom ili paradajzom, čaj ili jogurt. Možete da izaberete i industrijski pravljene pločice od žitarica i voća ili suvo voće, ako ste u baš velikoj žurbi. Doručak ne mora da bude obilan, već da obezbedi dovoljno energije za početak dana- objašnjava dr Hadžić.
Smanjenje telesne mase, prema njenom mišljenju, nema puno veze za terminom doručka koliko ima značaja pravilna periodizacija obroka. Naime, ljudi koji redovno jedu, imaju tri glavna obroka i dve užine, lakše održavaju svoju telesnu masu i lakše gube kilograme ako su na dijeti.
Važan je i pravilan odabir namirnica. Pravilan izbor hrane se odnosi na zastupljenost različitih kategorija namirnica.
Belančevine treba da su porekla mesa i ribe, jogurta, sira, kiselog mleka. Ugljeni hidrati iz različitih vrsta povrća i žitarica. Masti iz nerafinisanih biljnih ulja. Količinu prostih šećera (slatkiša), treba, koliko je god moguće redukovati iz najmanje dva razloga: nutritivno je to niskovredna hrana, a drugi razlog je prevencija karijesa.
Ishrana svakako treba da je mešovita, raznovrsna, sa adekvatnim unosom belančevina, ugljenih hidrata, masti, mineralnih materija i neophodnih vitamina.
Najbolje bi bilo da se doručkuje kod kuće, a da se užina sastoji od voća ili pločica od komprimovanih žitarica. Tri sata posle ručka preporučuje se još jedna voćna užina i količinski skromnija večera najkasnije dva sata pre spavanja.
Dijeta "Veliki doručak"
Iz dana u dan jedan doručak treba da se sastoji od sedam porcija proteina među kojima su dve porcije mlečnih proizvoda, dve porcije ugljenih hidrata, dve porcije masnoća i porcija slatkog deserta.
Ručak se sastoji od tri porcije proteina, tri porcije niskokaloričnog povrća, dve porcije povrća sa skrobom i jedne porcije voća. Večeru čine tri porcije proteina, dve porcije povrća sa skrobom i dve porcije voća.