Dobra vest za pivopije - Pivo nas čini pametnijima?

Dobra vest za pivopije – Pivo nas čini pametnijima?

Nedavno istraživanje sa Univerziteta u Ilinojzu otkrilo je kako konzumacija piva može ljude da učiniti pametnijima, pogotovo kada je u pitanju kreativno rešavanje problema.

Foto: Shutterstock

U istraživanju je učestvovalo 40 muškaraca uzrasta između 21 i 30 godina. Polovina grupe popila je dve pinte (oko 0,56 l) piva dok ostali učesnici nisu konzumirali nikakav alkohol. Svi su morali da reše seriju zadataka sa asocijacijama (dobili su skup reči kojima su morali da predlože reč koja se uklapa u taj skup).

Rezultat?

Grupa koja je konzumirala pivo rešila je 40% više zadataka od svojih treznih kolega, a takođe im je za rešavanje zadataka trebalo manje vremena! S druge strane, ispitanici koji su konzumirali pivo i bolje rešavali kreativne zadatke zapravo su ostvarili lošije rezultate na testovima memorije.

Naš mozak može da raditi onoliko brzo koliko radi najsporija moždana ćelija. Takođe, znamo da prekomerna konzumacija alkohola ubija moždane ćelije.

No prirodno je da alkohol najpre ubija spore i slabe moždane ćelije. Na ovaj način redovna konzumacija piva eliminiše najsporije moždane ćelije, te čini mozak bržom i efikasnijom mašinom.

Zatvoreno za komentare.