Dokazano da su žene osetljivije na stres

Dokazano da su žene osetljivije na stres

U današnje vreme, stres je deo svakodnevice. Svako ga podnosi na svoj način, ali su, prema rezultatima nedavne studije, žene mnogo osetljivije na stres od pripadnika jačeg pola.

Foto: Shutterstock

Nedavno objavljeni rezultati istraživanja koje je sprovelo britansko Udruženje za upravljanje stresom pokazuju da su žene osetljivije na stres od muškaraca, ali i ukazuju na vreme života u kom je osoba najpodložnija njegovom uticaju.

Možda će zvučati čudno, ali je, prema mišljenju stručnjaka, reč o periodu od punoletstva do 33. godine, nakon čega se nivo stresa smanjuje.

Smatra se da je stres stanje u kom se osoba nalazi kada smatra da su očekivanja u njenom životu iznad mogućnosti koje ima na raspolaganju.

Foto: Shutterstock

Ta težnja za savršenstvom, ljubavlju i lepotom, umesto da nas inspiriše, postepeno se pretvara u negativnu percepciju sebe i sveta, što često dovodi do brojnih zdravstvenih problema, fizioloških i psiholoških.

To potvrđuju i podaci Američkog instituta za stres da je gotovo 90 odsto svih tegoba sa zdravljem povezano upravo sa stresom.