Držanje tela – zašto je bitno i kako ga ispraviti?

Držanje tela – zašto je bitno i kako ga ispraviti?

Od malih nogu slušamo kako je dobro držanje tela važno ali često ne razumemo zašto nas roditelji i učitelji ispravljaju dok se ne susretnemo sa bolovima koji nam mogu uticati na kvalitet života. Bilo da sada osećate bol ili ne, bitno je da znate zašto je dobro držanje tela toliko imperativno. Štaviše, korisno je i znati kako popraviti držanje i sprečiti jake bolove. Evo šta treba da znate.

Foto: Pixabay

Zašto je držanje tela bitno?

Zašto je držanje tela bitno? Osim estetike, povijena leđa mogu imati veliki uticaj na vaše zdravlje i narušiti svakodnevno fukcionisanje. Bol će verovatno početi u kičmi ali vremenom može da se proširi na ruke i noge, prste, kolena. Od klecanja kolena do žarenja u stopalima, bol se može manifestovati na razne načine.

Takođe, ovo može dovesti do loše probave, nepravilnog disanja i loše cirkulacije pošto utiče i na unutrašnje organe. Gojaznost, visok pritisak, kao i kardiovaskularni i psihološki problemi sve mogu biti posledice deformiteta kičme kao što su kifoza i skolioza.

Stoga, želite dobro držanje gde su uši, ramena, kukovi, kolena i članci u liniji. Kičma treba da ima tri krivine ali one ne smeju biti prenaglašene. Pravilnim držanjem ćemo biti u mogućnosti da obavljamo razne obaveze bez ikakvih bolova ili problema dok ćemo osetiti i napredak u samopouzdanju.

Kako ispraviti držanje?

Ukoliko ste primetili da vam držanje tela nije dobro i možda počinjete da osećate i bol u leđima i drugim delovima tela, bitno je da znate da nije kasno da popravite svoje stanje. Evo nekoliko načina kako da ispravite držanje.

Budite svesni problema

Za početak, zamolite člana porodice ili prijatelja da vas fotografiše iz više uglova kako biste mogli da vidite kakvo vam je držanje. Ne pozirajte, već stanite kako biste prirodno stajali.

Ovako ćete videti da li su vam ramena iste visine, da li ste previše uvijali kičmu i istegli stomačne mišiće, da li vam glava ide previše napred i opterećuje vrat, da li postoji hiperekstenzija nogu i da li vam stopala gledaju ravno napred. Ovo je najbolji način da primetite ukoliko postoji problem i imate mogućnost da reagujete na vreme.

Foto: Pexels

Radite vežbe redovno

Kako bi vam kičma bila prava i držanje dobro, vežbe su neophodne. Ako za sada nemate problema, preporučuju se preventivne vežbe kako bi vam leđni i stomačni mišići bili dovoljno snažni da podržavaju kičmu.

Ukoliko ste primetili da vam se zbog posla koji obavljate u sedećem položaju kičma krivi, možete pronaći korisne klipove na internetu koji će vam pomoći da sprečite ozbiljnije probleme.

S druge strane, ako se već neko vreme nosite s bolovima, možete se okrenuti i lekarima koji će proveriti da li vam je kičma kriva i možda preporučiti ispravljanje držanja tela putem Šrot metode. Profesionalci će vam dati tačne instrukcije kako da izvodite vežbe kako bi vam se ispravila kičma.

Pazite kako sedite

Kako se problemi sa držanjem češće javljaju kod ljudi koji deo dana provode sedeći, bitno je da pazite kako sedite. Ako radite u kancelariji ili od kuće, uložite u kvalitetnu, ergonomsku stolicu koja će držati vaše telo u pravilnom položaju i sprečiti bolove.

Ove stolice su podesive tako da ih možete prilagoditi svojim potrebama. Čak i ako ne možete da priuštite ovakvu stolicu odmah, postoje podupirači za leđa koje možete dodati na stolicu koju sada imate.

Foto: Pexels

Obratite pažnju na to kako držite telefon

Znamo svi koliko smo vezani za mobilne telefone. Niko od vas ne traži da se odreknete svog ali je bitno da obratite pažnju na to kako ga držite.

Ako ste voljni, možete smanjiti upotrebu ali važnije je da ne budete pogrbljeni dok gledate u njega. Kada savijete glavu, stvara se pritisak na vratni deo kičme. Bolji položaj je da podignete ruke i da telefon bude ispred vas.

Koristite trbušne mišiče da uvlačite stomak

Možda već imate običaj da uvlačite stomak zbog estetike. Ova navika je dobra i za prevenciju bola pošto dolazi do jačih mišića u trbuhu, što štiti kičmu i drži je u pravilnijem položaju. Međutim, ovo ne znači da treba da zadržavate dah već da koristite abdominalne mišiće.

Nosite steznik

Još jedna strategija koju možete probati je nošenje steznika. On neće rešiti problem deformiteta ali vam može olakšati držanje kičme u pravilnom položaju. Istegnuće mišiće u stomaku ali duže nošenje može dovesti do oslabljenih leđnih mišića tako da ga ne treba nositi non-stop.

Ako osećate jake bolove u leđima, moguće je da imate problema sa držanjem i kičmom. Obratite se lekaru da vidite kako je najbolje pristupiti rešenju.

Zatvoreno za komentare.