Semenke lana sadrže omega 3, omega 6 i omega 9 kiseline koje imaju dobar uticaj na opšte zdravlje, ali posebno na zdravlje srca i krvnih sudova.
Photo: Pixabay
O prednostima konzumacije lanenih semenki se govori se već odavno, a sveukupan rezultat kaže da su lanene semenke jedna od najzdravijih namirnica na planeti.
Tradicija konzumacije lanenih semenki se proteže stotinama godina unazad. Arheolozi tvrde da je u upotrebi još od vremena kraljice Nefertiti u drevnom Egiptu, a u narodnim predanjima se govorilo da pospešuje rad probavnog sistema.
Photo: Shutterstock
To je, na kraju, potvrdila i nauka. Semenke lana su vlakana i imaju blagotvorno dejstvo na rad creva. Uostalom, vlakna su povezana i sa snižavanjem holesterola. Neka istraživanja kažu da mogu sniziti holesterol i do 50 procenata.
Lanene semenke doprinose dužem osećaju sitosti i održavaju nivo šećera u krvi stabilnim. Upravo zato njihova konzumacija u popodnevnim satima (pre nego što vam padne šećer) pridonosi bržem i lakšem mršavljenju.
Photo: Pixabay
Ipak, u tom slučaju se ne sme preterivati jer su semenke lana visoko kalorične. Samo 100 grama lana, sadrži čak 534 kalorije. Tajna je u meri, dve ili tri male kašičice biće dovoljne.
Osim toga, semenke lana sadrže omega 3, omega 6 i omega 9 kiseline koje imaju dobar uticaj na opšte zdravlje, ali posebno na zdravlje srca i krvnih sudova.
Photo: Shutterstock
Kažu da se u tri kašičice lana krije više omega 6 i 9 masnih kiselina nego u pola kilograma ribe. Ljudi koji ne jedu ribu (a mnogo ih je) mogu to, bar po pitanju omega kiselina, nadomestiti lanenim semenkama.
U lanenim semenkama se kriju i brojne tajne lepe kože. One su, prepune vitamina i minerala. Veoma je važna prisutnost i vitamina E koji je veoma važan u zaštiti kože i sluzokože.
Od minerala, ističe se prisutnost megnezijuma. Njegov deficit u organizmu može izazvati ozbiljne smetnje u svakodnevnom životu, a ponekad ga je teško dobiti iz hrane i bez suplementacije.
Photo: Pixabay
Lanene semenke sadrže lignane (biljni estrogen). Lignani su poznati po tome što održavaju ravnotežu ženskih hormona, ublažavaju simptome menopauze i rizik od raka dojke, a podstiču plodnost i zdravlje reproduktivnih organa.