Ekspert za trovanje hranom otkriva koju hranu nikad ne bi trebalo da jedete

Ekspert za trovanje hranom otkriva koju hranu nikad ne bi trebalo da jedete

Bil Marler proveo je više od 20 godina radeći na tužbama za trovanje hranom, a njegovi klijenti dobijali su milione dolara kao odštetu.

 Foto: Pexels

Odlučio je da više ne jede određene vrste hrane, jer ga je, kako sam kaže, iskustvo ubedilo da te namirnice nisu vredne rizika.

Ovo je hrana koja najviše plaši ovog eksperta.

Sirove ostrige

Trovanje školjkama u proteklih 5 godina veće je u odnosu na prethodne 2 decenije. Krivac: zagrevanje vode. Kako se globalno voda sve više zagreva, to pospešuje rast mikroba, koji završavaju u sirovim ostrigama.

Voće i povrće koje je iseckano i oprano (i tako spakovano za prodaju)

Ovakav način prodaje voća i povrća sve je popularnije. Marler kaže da ih izbegava "kao kugu". Možda je lakše za konzumaciju ali što se hrana više obrađuje i prolazi kroz više ruku, to su veće šanse za kontaminaciju.

Sirove klice

Sirove klice bile su uzrok više od 30 bakterijskih epidemija, prvenstveno salmonele i Ešerihije koli, u poslednje 2 decenije. Marler kaže da uopšte ne konzumira ovu hranu jer postoji visoki rizik od kontaminacije.

Krvavi biftek (ili bilo koje meso koje nije dovoljno pečeno)

U restoranu, Marler neće naručiti meso koje nije bar srednje pečeno. Prema ovom ekspertu, meso mora da bude termički obrađeno na visokoj temperaturi, da bi se ubile bakterije koje mogu da prouzrokuju Ešerihiju ili salmonelu.

Sirova jaja

Sirova jaja mogu da prouzrokuju trovanje salmonelom, i Marler ih izbegava.

Nepasterizovano mleko i sokovi

Sve je više pokreta koji ohrabruju ljude da piju "sirove" sokove i mleko, tvrdeći da pasterizacija smanjuje hranljivu vrednost. Marler kaže da pasterizacija nije opasna – ali sirova pića mogu da budu, a preskakanje ovog sigurnosnog koraka može da znači povećan rizik od kontaminacije bakterijama, virusima i parazitima.

Zatvoreno za komentare.