Znate li zašto se zdravlje meri šakom?

Zdravlje nema cenu, ali ima meru – jedna šaka, jer u nju staje dnevna doza borovnica, ona koja snižava krvni pritisak, štiti srce i kosti.

Foto: Shutterstock

Šaka svežih borovnica sadrži 84 kalorije, 0 g holesterola, 1,1 g proteina, 0,49 g masti, 21,45 g ugljenih hidrata, 3,6 g dijetalnih vlakana, 14,74 g šećera i obezbeđuje nam 24 odsto potrebne dnevne doze vitamina C, 5 odsto potrebnog vitamina B6, 36 odsto potreba za vitaminom K. 

Jačaju kosti – Zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji gvožđa, fosfora, kalcijuma, magnezijuma, mangana, cinka i vitamina K, borovnice su dragocene za izgradnju, jačanje i očuvanje snage i strukture kostiju. Gvožđe i cink su ključni za elastičnosti kostiju i zglobova, mangan igra važnu ulogu u razvoju kostiju i prеtvaranju protеina, ugljеnih hidrata i masti iz hrane u еnеrgiju neophodnu za njihov razvoj, dok se vitaminu K iz borovnica pripisuju zasluge za bolju apsorpciju kalcijuma i sprečavanje gubitka kalcijuma.

Foto: Shutterstock

Snižavaju krvni pritisak – Borovnice ne sadrže natrijum koji spada među uzročnike hipertenzije, pa se preporučuju osobama koje imaju skokove pritiska, ali ne i terapiju za njegovo snižavanje. Neke studije su pokazale da dugotrajan svakodnevni unos jedne šake borovnica može da predupredi razvoj hipertenzije kod odraslih osoba koje imaju genetsku predispoziciju za ovo oboljenje.

Foto: Shutterstock

Čuvaju zdravlje srca – Vlakna, kalijum, folat, vitamin C, vitamin B6 i fitonutrijenti iz borovnica pomažu da se smanji ukupna količina holesterola u krvi i tako smanji rizik od srčanih oboljenja. Vitamin B6 i folat sprečavaju stvaranje homocisteina, jedinjenja čije prekomerno nakupljanje u organizmu može da oštetiti krvne sudove i izazove srčane tegobe. Kardiolozi su čak utvrdili da mlade i sredovečne žene koje tokom sedmice pojedu najmanje tri šake borovnica smanjuju rizik od srčanog udara za 32 odsto.

Da li znaš da je voće i povrće koje jedeš prešlo puno kilometara pre nego što je najzad stiglo do tvog doma? Prošlo je kroz ko zna koliko ruku, jer su ga brali, utovarali, istovarali, prepakivali, odlagali, pakovali i izlagali da bi ga na kraju tebi prodali. Tokom tog procesa, namirnice gube i do čak 40% nutritivnih vrednosti!

Koriguj svoje kupovne navike i počni da jedeš svežu hranu koju ti dostavljamo u roku od samo 24 sata nakon branja! Posetite Beobaštu i naručite sveže borovnice!

Pročitaj još