Evo kada počinjete da gubite mišiće

Evo kada počinjete da gubite mišiće

Telo se godinama razvija, a kada dostigne svoj vrhunac, kreće silaznom putanjom. Za vaše mišiće to znači gubitak 3-5 odsto tonusa svake decenije, a prema pojedinim istraživanjima, ovaj proces propadanja počinje već u 25. godini.

 Foto: Shutterstock

Naravno, kvalitetnom ishranom punom proteina i redovnim vežbanjem moguće je usporiti ovaj proces i u potpunosti ga preokrenuti u mlađem životnom dobu, ali nije moguće izbeći ga u poznijem dobu. 

Vežbe poput dizanja tegova pokreću metabolički proces neophodan za rast mišića, ali ako fizičku aktivnost ne prati pravilna ishrana, mišići će ostati jednaki ili će početi da se troše. 

Čak i ako ne vežbate, vaše telo mora svakodnevno da dobije odgovarajuću količinu proteina. Često se preporučuje 0.8 grama po kilogramu telesne težine, dok se za aktivne sportiste i bodibildere taj broj penje na 2.5 grama. 

Ako se još pitate šta to znači, evo odgovora: najkraći put do gubljenja mišićne mase jeste nedovoljan unos proteina u organizam, a manje prestanak treniranja. 

Namirnice najbogatije proteinima su riba, belo meso, jaja, mleko i mlečni proizvodi, mahunarke (naročito pasulj), soja, lisnato povrće, orašasti plodovi i manje masni komadi govedine.

Zatvoreno za komentare.