Evo kako navijanje može da vam sačuva zdravlje

Evo kako navijanje može da vam sačuva zdravlje

Možda zvuči apsurdno, ali navijanje na nekin način može zaista da vam spasi život i da smisao. Otkrijte kako navijanje poboljšava vaše zdravlje:

Foto: Shutterstock

Osećaj zajedništva

“Već godinama psiholozi znaju da je osećaj pripadništva važan za celokupno zdravlje”, kaže profesor sportske psihologije Danijel Ven sa Marej Stejt Univerziteta.

“Posećivanje utakmica i navijanje vam omogućava da se povežete sa drugima, a da za uzvrat dobijete bolje mentalno zdravlje.” Kada se navijači jednog tima sretnu, čak iako se ne poznaju, oni se neretko pozdravljaju, a cela ta atmosfera jednostavno im poboljšava raspoloženje, pruža im osećaj povezanosti sa okolinom.

Nema osećaja usamljenosti

Dok gledate utakmicu sa drugima, osećaj usamljenosti makar privremeno je manjeg intenziteta. Profesor Ven takođe kaže da sam taj osećaj pripadanja grupi ima dugoročne pozitivne efekte, te da su navijači manje usamljeni.

Foto: Shutterstock

Zajednički jezik

Kada imate temu za razgovor u kojoj uživate (svoj omiljeni tim), lako je pronaći zajednički jezik. U sportu ima i mladih i starih navijača, ali ljubav prema omiljenom timu lako ih spaja.

Izgovor za emocije

Profesor psihologije Alan Pringl je primetio da moderni muškarci osećaju pritisak da potiskuju svoje emocije, ali navijanje za omiljeni tim daje im “izgovor” da plaču, smeju se, viču i pokažu da im je stalo. To je jednostavno način da se oslobode nagomilanog stresa i otvoreno pokažu svoje emocije.

Foto: Shutterstock

Uspeh

Navijanje pruža navijačima retko iskustvo: osećaj uspeha. “Osećaj da ste u nečemu uspeli, naročito je važan u današnje vreme kada su svi u nekoj krizi.”, kaže profesor psihologije Ronald Levant.

“Identifikacija sa sportskim timom jedan je od načina da osetite uspeh, što u realnom životu nije nimalo lako.”, kaže Levant naglašavajući da navijači koji gaje toliku ljubav prema sportu, često i sami nešto treniraju, pa osećaju najviše pozitivnih strana navijanja.