Evo kako sobne biljke utiču na vaše zdravlje

Verovali ili ne, sobne biljke se takođe ubrajaju u lekovite. Utiču pozitivno na neka stanja kao što su prehlada, stres, poboljšavaju raspoloženje i smanjuju šanse da se razviju alergije. Njihovo dejstvo i uticaj ispitivali su NASA istraživači i evo do kakvih su zaključaka su došli.

Vaš izbor biljaka u domu, zapravo, može da bude i vaš spas. 

Naučnici NASA istraživali su biljke i njihovo delujstvo na okolinu i ljudski organizam. 

Za najidealniju izabrali su arecea palmu. Ona najlakše uspeva u svim okruženjima, a osim što savršenom brzinom čisti vazduh, stanarima doma obezbeđuje i kvalitetan noćni san. 

Prehlada 

Sobne biljke povećavaju nivo vlage u vazduhu, smanjuju količinu prašine, a bolesti povezane sa prehladom manje su za 30%. 

Stres 

Cveće podstiče osećaj blagostanja i utiče na to da ljudi budu smireni i optimistični. Osim toga, za biljke se već pouzdano zna da smanjuju krvni pritisak, a samim tim i stres. 

Glavobolja 

Biljke proizvode kiseonik i smanjuju nivo ugljen-dioksida u vazduhu, pa ukoliko ih držite u svom domu, manja je verovatnoća da ćete udisati ustajao vazduh koji doprinosi pojavu glavobolje. 

Alergije 

Ukoliko decu u ranom dobu izložite nekim biljkama koje su povezane sa alergijama, to može biti svojevrsna vakcinacija, koja će potpomoći jačanje dečjeg imuniteta. Naučnici Nase otkrili su da na primer zeleni ljiljan za dva dana može da očisti vazduh u stanu od grinja. 

Zapušeni disajni putevi 

Eukaliptus pomaže pri čišćenju sluzi i začepljenja u organizmu, otvara bronhije i čisti sluz iz organizma tokom prehlade, gripa ili bronhitisa i predstavlja prirodan antiseptik. 

Nesanica 

Neke biljke poput gerbera, ispuštaju kiseonik tokom noći, pa ih je najbolje postaviti pored kreveta kako biste tokom sna imali svež vazduh.

Izvor: B92

Pročitaj još