Za sve one koji ne mogu da zamisle obrok bez mesa, a žele da se zdravo hrane, stiže važno obaveštenje. Zdravo ga je jesti, ali ne više od količine koju preporučuju stručnjaci.
Stručnjaci preporučuju da je dobro uneti maksimalno od 300 do 600 grama mesa nedeljno. To podrazumeva oko 31 kilogram mesa godišnje.
Meso sadrži mnoge važne prehrambene materije kao što su belančevine, gvožđe, cink i selen, pa je vrlo preporučljivo u ishrani. Ipak, važno je ne preterivati. I treba znati da se u salamama i kobasica nalazi mnogo masnoće, koja se takođe dodaje i u toku pripreme obroka sa mesom.
U mesu se nalazi i holesterol, koji pospešuje nastanak bolesti kardiovaskularnog sistema, kao i purin, koji povećava količinu mokraćne kiseline u krvi, pa može uzrokovati giht.
Previše crvenog mesa - govedina, svinjetine ili ovčetine - povećava mogućnost nastanka raka creva.
Meso treba konzumirati tako da ne mora uvek biti glavo jelo, već prilog povrću, a kad se sprema najbolje je da bude na malo ulja.