Evo koliko vam je kalorija stvarno potrebno u toku dana

Evo koliko vam je kalorija stvarno potrebno u toku dana

Koliko nam zaista treba kalorija u toku dana? 1200, manje, više ili ne postoji jedinstven odgovor? Šta mislite?

 Foto: Shutterstock

Naime, verovatno ste kao i mnogi drugi već upoznati sa slavnom fit formulom koja kaže da će vas ishrana na bazi 1200 kalorija u danu učiniti vitkima, ali to se obično spominje uz dijete. Pa šta je onda s redovnom ishranom? Ona očito mora sadržati malo više od tih famoznih 1200 kalorija, zar ne?

"Zapravo, kad biste deset ljudi pitali šta oni misle koliko nam je kalorija potrebno tokom dana, verovatno bi vam dali deset različitih odgovora, a svako bi smatrao da je u pravu. To je zato što to pitanje uopšte nije jednostavno, a pravi odgovor zavisi od puno faktora", tvrdi australijska doktorka Prija Aleksander, poznata i kako "The Wholesome Doctor".

"Ako ćemo gledati s medicinskog stajališta, energija tela se meri u kilodžulima (kJ), a 8700 kJ dnevno je osnovica. To je ekvivalent oko 2000 kalorija dnevno, što je verovatno malo više nego što biste očekivali. Međutim, greška koju mnogi čine je ono kad o kalorijama razmišljamo samo u smislu gubitka ili skidanja kilograma", pojasnila je ona.

Doktorka dodaje da je hrana koju jedemo mnogo više od običnih kalorija - trebamo hranjive materije iz hrane jer je ona pravo gorivo za svaku funkciju našeg organizma - od toga da nam treba energija da bismo svarili hranu, da možemo vežbati, do toga da nam treba i za proizvodnju hormona, za pravilno funkcionisanje mozga i drugih organa, prevenciju bolesti i bezbroj drugih telesnih procesa.

Osim toga, nije isto govorimo li o muškarcima ili ženama, deci ili odraslima, osobama koje se bave intenzivnim aktivnostima ili ne. Prema dr Aleksander, postoji mnogo činilaca koji mogu povećati ili smanjivati ​​taj osnovni broj kalorija.

"Na primer, deca i tinejdžeri doslovno zahtevaju dodatnu energiju za rast i razvoj. Muškarcima obično treba više kalorija nego ženama, jer imaju više mišićne mase kojoj treba više energije za funkcionisanje, a slično je i ako pričamo o osobama koje su fizički aktivnije pa je logično da one i troše i trebaju više kalorija od drugih. Trudnicama i dojiljama takođe trebaju dodatne kalorije kako bi omogućile bolji razvoj bebe, odnosno veću proizvodnju mleka", objasnila je, a svima koji i dalje žele dobiti najbolji odgovor za sebe, preporučuje da se osvrnu na nekoliko ključnih faktora. 

Pitajte se stoga:  

1. Osećate li da imate dovoljno energije da biste ispunili baš sve dnevne obaveze?  

2. Jesu li vaš krvni pritisak, šećer u krvi i holesterol na optimalnom nivou?  

3. Je li vaša kilaža barem približno zdrava?  

Ako vam se čini da trenutno ne možete odgovoriti na ova pitanja, pokušajte nekoliko dana promatrati sebe da vidite unosite li u svoj organizam zaista dovoljno dobrog goriva, jer ako shvatite da vam na kraju dana nedostaje energije, tad je jasno da ne jedete dovoljno. Ili da i dalje jedete previše praznih kalorija iz nezdrave hrane.  

U tom slučaju uopšte neće biti važan broj kalorija, koliko bi trebala biti važna promena ka zdravijoj ishrani, jer kad jednom steknete naviku da jedete zdravo i raznovrsno, tad ćete moći priuštiti sebi i malo vina ili slatkog a da ništa ne morate brojati ili oduzimati. A kad jednom počnete sa zdravijim namirnicama i laganim vežbanjem, tada ćete početi i zdravo mršaviti. 

A ako vam ne treba dijeta i osećate se zdravo i puno energije, zašto biste se onda uopšte morali zamarati brojkama?