Ako se voće i povrće ne nalaze na vašem spisku omiljenih namirnica, velike su šanse da ih ne jedete dovoljno.
Foto: Shutterstock
U stvari, istraživanja pokazuju da tek svaka deseta odrasla osoba jede dovoljno ovih proizvoda.
Ali, ta navika ostavlja negativne posledice na vaš organizam. Pa, evo šta se stvarno događa s vašim telom kad ne jedete dovoljno voća i povrća:
Vaša težina bi mogla da se poveća
Nedovoljno konzumiranje voća i povrća mogao bi biti razlog zašto ne možete izgubiti kilograme ili razlog zašto brojka na vagi uporno raste.
Iza toga se skriva nekoliko razloga. Kada jedete više voća i povrća, u vašoj ishrani ima manje mesta za drugu hranu koja je možda nezdrava. Voće i povrće takođe sadrži puno vlakana i vode i ima malo kalorija, što znači da vas drže sitima bez dodavanja viška kalorija.
Osim toga, svakodnevno konzumiranje preporučene količine voća i povrća povezano je sa smanjenim rizikom od prekomerne telesne težine, dok je povećanje unosa voća i povrća povezano s gubitkom kilograma, prema istraživanju iz 2018. objavljenom u Nutrients.
Vaša creva pate
Dobra probava je ključna za vaše zdravlje.
Vlakna, koja su ugljeni hidrati koji se nalaze u biljnoj hrani, pomažu u sprečavanju razvoja štetnih bakterija u crevima. Zato bez uključivanja biljne hrane u vašu ishranu možda nećete imati najzdravija creva, zbog čega biste mogli da postanete osetljiviji na bolesti, navodi "Harvard T. H. Chan School of Public Health".
Foto: Shutterstock
Veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2
Nedavno istraživanje, objavljeno u julu 2020. u BMJ-U, primetilo je da oni s najvišim nivoom vitamina C u telu imaju najmanji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Iako ovo ne podrazumeva uzrok i posledicu, jasno je da bi ovo trebao biti još jedan razlog da uzemte narandžu.
Takođe, ako jedete više voća i povrća, verovatno ćete imati manje problema s viškom kilograma, što sprečava i razvoj dijabetesa tipa 2. Po studiji BMJ-a voće i povrće takođe sadrže puno vlakana koja pomažu u regulaciji šećera u krvi.
Ugrožavate zdravlje srca
Srčane bolesti najčešći su uzrok smrti muškaraca i žena u Sjedinjenim Državama u većini rasnih i etničkih grupa, prema CDC-u.
Mnogo je faktora rizika za razvoj srčane bolesti koje ne možete promeniti, poput godina i genetike, ali postoje i oni na koje možete uticati - uključujući vašu ishranu.
Studija iz decembra 2018. objavljena u "International Journal of Molecular Sciences" pokazala je da je ishrana bogata biljnim namirnicama, poput voća i povrća, povezana sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti.
Naime, voće i povrće sadrže posebne hranljive sastojke koji se nazivaju fitohemikalije koji pomažu u smanjenju upala u telu u celini.
S druge strane, ishrana bogata natrijumom, prerađenim namirnicama i dodatim šećerima povećava upalu u telu.
Voće i povrće pomaže u suzbijanju te hronične upale i stoga je povezano s prevencijom kardiovaskularnih bolesti, navodi se u studiji iz decembra 2018.
Foto: Shutterstock
Može naštetiti koži
Da bi vaša koža bila zdrava, za nju se potrebno prvo pobrinuti iznutra. Odnosno, važno je paziti na ishranu.
Istraživanje iz decembra2018. objavljeno u časopisu Nutrients zabeležila je 47-postotni porast rizika od razvoja seboreičnog dermatitisa kod žena koje slede zapadnjačku ishranu, koja je obično siromašna voćem i povrćem. Nasuprot tome, povećavanje količine voća koje su ljudi jeli bilo je povezano sa smanjenim rizikom od 25 posto.
Vitamin C snažni je antioksidans važan za stvaranje kolagena u koži. A unos dovoljno vitamina C u telo može pomoći u zaštiti kože od ultraljubičastog (UV) oštećenja, prema Institutu Linus Pauling s državnog Univerziteta u Oregonu.
Uz to, vitamin A i voda takođe su aktivno uključeni u održavanje mladolikosti kože, a odlična je vest da mnogo voća i povrća sadrži oba vitamina: paprika, dinja, lubenica, narandže i kelj, navodi Livestrong.