Evo šta se događa s vašim telom ako ne jedete dovoljno voća i povrća

Evo šta se događa s vašim telom ako ne jedete dovoljno voća i povrća

Ako se voće i povrće ne nalaze na vašem spisku omiljenih namirnica, velike su šanse da ih ne jedete dovoljno.

Foto: Shutterstock

U stvari, istraživanja pokazuju da tek svaka deseta odrasla osoba jede dovoljno ovih proizvoda.

Ali, ta navika ostavlja negativne posledice na vaš organizam. Pa, evo šta se stvarno događa s vašim telom kad ne jedete dovoljno voća i povrća:

Vaša težina bi mogla da se poveća

Nedovoljno konzumiranje voća i povrća mogao bi biti razlog zašto ne možete izgubiti kilograme ili razlog zašto brojka na vagi uporno raste.

Iza toga se skriva nekoliko razloga. Kada jedete više voća i povrća, u vašoj ishrani ima manje mesta za drugu hranu koja je možda nezdrava. Voće i povrće takođe sadrži puno vlakana i vode i ima malo kalorija, što znači da vas drže sitima bez dodavanja viška kalorija.

Osim toga, svakodnevno konzumiranje preporučene količine voća i povrća povezano je sa smanjenim rizikom od prekomerne telesne težine, dok je povećanje unosa voća i povrća povezano s gubitkom kilograma, prema istraživanju iz 2018. objavljenom u Nutrients.

Vaša creva pate

Dobra probava je ključna za vaše zdravlje. 

Vlakna, koja su ugljeni hidrati koji se nalaze u biljnoj hrani, pomažu u sprečavanju razvoja štetnih bakterija u crevima. Zato bez uključivanja biljne hrane u vašu ishranu možda nećete imati najzdravija creva, zbog čega biste mogli da postanete osetljiviji na bolesti, navodi "Harvard T. H. Chan School of Public Health".

Foto: Shutterstock

Veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2

Nedavno istraživanje, objavljeno u julu 2020. u BMJ-U, primetilo je da oni s najvišim nivoom vitamina C u telu imaju najmanji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Iako ovo ne podrazumeva uzrok i posledicu, jasno je da bi ovo trebao biti još jedan razlog da uzemte narandžu.

Takođe, ako jedete više voća i povrća, verovatno ćete imati manje problema s viškom kilograma, što sprečava i razvoj dijabetesa tipa 2. Po studiji BMJ-a voće i povrće takođe sadrže puno vlakana koja pomažu u regulaciji šećera u krvi.

Ugrožavate zdravlje srca

Srčane bolesti najčešći su uzrok smrti muškaraca i žena u Sjedinjenim Državama u većini rasnih i etničkih grupa, prema CDC-u.

Mnogo je faktora rizika za razvoj srčane bolesti koje ne možete promeniti, poput godina i genetike, ali postoje i oni na koje možete uticati - uključujući vašu ishranu.

Studija iz decembra 2018. objavljena u "International Journal of Molecular Sciences" pokazala je da je ishrana bogata biljnim namirnicama, poput voća i povrća, povezana sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti.

Naime, voće i povrće sadrže posebne hranljive sastojke koji se nazivaju fitohemikalije koji pomažu u smanjenju upala u telu u celini.

S druge strane, ishrana bogata natrijumom, prerađenim namirnicama i dodatim šećerima povećava upalu u telu.

Voće i povrće pomaže u suzbijanju te hronične upale i stoga je povezano s prevencijom kardiovaskularnih bolesti, navodi se u studiji iz decembra 2018.

Foto: Shutterstock

Može naštetiti koži

Da bi vaša koža bila zdrava, za nju se potrebno prvo pobrinuti iznutra. Odnosno, važno je paziti na ishranu.

Istraživanje iz decembra2018. objavljeno u časopisu Nutrients zabeležila je 47-postotni porast rizika od razvoja seboreičnog dermatitisa kod žena koje slede zapadnjačku ishranu, koja je obično siromašna voćem i povrćem. Nasuprot tome, povećavanje količine voća koje su ljudi jeli bilo je povezano sa smanjenim rizikom od 25 posto.

Vitamin C snažni je antioksidans važan za stvaranje kolagena u koži. A unos dovoljno vitamina C u telo može pomoći u zaštiti kože od ultraljubičastog (UV) oštećenja, prema Institutu Linus Pauling s državnog Univerziteta u Oregonu.

Uz to, vitamin A i voda takođe su aktivno uključeni u održavanje mladolikosti kože, a odlična je vest da mnogo voća i povrća sadrži oba vitamina: paprika, dinja, lubenica, narandže i kelj, navodi Livestrong.

Zatvoreno za komentare.