Svi mi znamo da je doručak najvažniji obrok. Mnogi medicinski stručnjaci i nutricionisti preporučuju konzumiranje voća i drugih zdravih namirnica za doručak, ali: ovsena kaša - da li znate šta će se dogoditi vašem telu ukoliko je jedete svaki dan?
Foto: Pixabay
Ovsena kaša je puna antioksidanata ukljuujući i vitamin E, vitamin B1, biotin, molibden, fosfor, bakar i magnezijum između ostalih fitonutrijenata. Četvrtina porcije ovsene kaše sadrži skoro 100% preporučene količine mangana.
Prvi i najbolji razlog zbog kojeg bi trebalo da jedete ovsenu kašu svaki dan jeste to što ta navika može sprečiti gojenje i prekomernu težinu.
Medicinski stručnjaci misle da je to zbog toga što konzumiranjem ovsene kaše postižete osećaj sitosti i taj osećaj traje dosta dugo. To samim tim znači da ćete konzumirati manje hrane i da ćete brže gubiti na težini.
Foto: Pixabay
Ovsena kaša dobra je za vašu kožu. Idealna je za tretman upaljene kože, kao što je ekcem i iritacija, a pored toga čini kožu zdravijom. Sadrži cink koji pomaže u čišćenju, gvožđe koje je odlično za hidrataciju, mangan koji uklanja otok i upalu i magnezijum koji normalizuje cirkulaciju.
Jedna porcija pahuljica od 8 kašika ovsene kaše, daje vašem telu 15% neophodnih proteina za taj dan. Sadrži i vitamin E, antioksidante i glutamin koji regeneriše mišićno tkivo.
Jedan od najvažnijih antioksidanata je avenantramid koji pomaže kod svraba, upale i krvnog pritiska. Sadrže i beta-glukan koji snižava šećer u krvi, a odlično se aktivira uz vitamin C. Zato ne čudi što se ovsena kaša za doručak kombinuje sa sokom od pomorandže.
Foto: Pixabay
Bogata je ugljenim hidratima koji obezbeđuju više energije vašem telu. Savetuje se da koristite malo suvlju ovsenu kašu kako biste duže vremena bili siti.
Pošto sadrži linolensku kiselinu i vlakna, ovsena kaša pomaže da se smanje trigliceridi i loš holesterol u krvi. Smanjićete rizik od srčanih oboljenja Bogata je dobrim zdravim mastima i podržava rad ćelija srca i celog sistema za cirkulaciju.
Ovsene pahuljice ili kaša trebaju da budu od visokog kvaliteta, prirodne i bez nekih nezdravih dodataka. Kako biste poboljšali ukus, dodajte sveže voće, orahe, cimet ili nemasni jogurt.