Evo šta vas čeka kada odlučite da ostavite cigarete

Evo šta vas čeka kada odlučite da ostavite cigarete

Ako ste prestali da pušite, evo koliko će vam još cigarete nedostajati.

Ako vam je ostavljanje cigareta bilo među novogodišnjim odlukama, čestitamo. Ali, ako ste bili strastveni pušač, a uspešno "brojite" svaki dan svog "novog" života, verovatno vam nije lako. Imajte sve vreme na umu da radite nešto dobro i važno za sebe, a evo kada će ti grozni simptomi odvikavanja proći.

Koliko ćete se još mučiti pre nego što osetite olakšanje i potreba za nikotinom zauvek nestane, zavisi od vaše prirode. Najčešći simptomi apstinencijalne krize su nervoza, iritabilnost, manjak energije, loša koncentracija, pojačana potreba za hranom, promene raspoloženja mogu da potraju i tri meseca.

Ali, sam nikotin nestaje iz tela nakon 72 sata od poslednje popušene cigarete, a najgora kriza trajaće još naredna dva ili tri dana. Posle toga, biće vam mnogo lakše, a u najvećem broju slučajeva simptomi odvikavanja nestaće nakon mesec dana, ili će, u najgorem slučaju, potrajati do tri meseca, u zavisnosti od toga koliko je snažna bila vaša psihološka zavisnost.

Ako se bojite da ćete se ugojiti, samo da znate da to nije isključeno, ali kao i uvek, to će se dogoditi samo ako budete jeli više nego obično. Problem je samo u tome što kad prestanemo da pušimo hrana odjednom ima bolji ukus, pa nam je teže da joj odolimo, jer više nema duvanskog dima koji nam prigušuje čulo ukusa.

Osim toga, u prvim nedeljama nakon ostavljanja cigareta može se desiti da bivši pušači potrebu za nikotinom brkaju sa osećajem gladi.

Najbolje što možete da uradite (uz samu činjenicu da ste prestali da pušite) je da redovno vežbate, pijete dovoljno vode i pazite šta jedete. Ako vas uhvati "napad gladi", orašasti plodovi i voće uvek su bolji izbor nego slatkiši.

Izvor: Mondo.rs